Do konkursu potraw regionalnych przystąpiły panie z 15 kół gospodyń wiejskich i każde stoisko zasłużyło na uznanie oraz nagrodę - patelnię z podgrzewaczem. Jedne panie wszystko robiły w kształcie grzybów, inne swoje smakołyki zwijały w roladki mięsne, warzywne lub takie ze słodkich ciast. Były i takie pomysły, żeby stoisko zamienić w krainę serów, a także w pierogowy raj.
Komisja konkursowa nagrodziła wszystkie prezentujące się koła: Dojazdów za kołacz z owocami; Karniów za chleb ze smalcem; Prusy za żur ogórkowy; Baranówkę za kwaśnicę; Goszyce za szynkę z kopytem; Kocmyrzów za gryczankę z mięsem; Pietrzejowice za gulasz z dzika; Skrzeszowice za napój z pietruszki z miętą; Łuczyce za parzybrodę; Zastów za sery; Wilków za smalec z Jasia (grochu); Czulice za pierogi; Maciejowice za bigos; Stowarzyszenie Aktywna Wieś w Goszczy i Sadowiu za babkę drożdżową, Luborzycę za gulasz z kurczaka.
Konkursowi potraw towarzyszyły koncerty miejscowych orkiestr „Ton”, „Skrzeszowianka” i „Kosynierzy” oraz występy Bosskiego Romana oraz Antka Smykiewicza.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?