Kolejna edycja tego weekendowego wydarzenia kulinarnego zapowiadana jest na drugą połowę marca lub początek kwietnia. Zmieni się jednak lokalizacja targu. Wystawcy będą prezentowali swoje stoiska dwa razy w tygodniu (w soboty i niedziele) w budynku starego dworca PKP Kraków Główny.
Organizatorzy zapewniają, że stary dworzec PKP to tylko tymczasowe miejsce spotkań. "Później imprezy ponownie przeniosą się w plener, dokładną lokalizację podamy w marcu" - informują na swoim profilu na Facebooku.
Na targu można kupić zdrową żywność, którą do tej pory mieszkańcy chętnie spożywali w zielonym otoczeniu. Siadali na ławkach w parku lub rozkładali koce na trawie.
Co tydzień na targu gościły stoiska piekarni, restauracji, kawiarni oraz sklepów z lokalną i orientalną żywnością. Smakosze mogli znaleźć tam oliwki z różnych stron świata, oliwę z pierwszego tłoczenia, pasty do pieczywa - także wegańskie, humusy i pesto, przetwory, sery śródziemnomorskie, kozie i krowie w wielu odmianach, suszone naturalne zioła, oryginalne japońskie onigiri , naturalne wędliny oraz wiele innych produktów.
Do tej pory Targi Śniadaniowe odbywały się w soboty w parku Krakowskim w centrum miasta i w niedziele w parku Ratuszowym w Nowej Hucie. Kiedy zbliżała się jesień, przenisły się na krótko do Muzeum PRL-u. Nowohucianie są zawiedzeni, że teraz muszą dojechać do centrum, aby uczestniczyć w tym wydarzeniu.
Targ Śniadaniowy to wydarzenie, które przywędrowało do nas z Warszawy. Odbywało się też w Sopocie i Poznaniu. Organizatorzy targu chcą popularyzować ideę wspólnych śniadań w mieście.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?