Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Targi ziołami, miodem i... chlebem pachnące

Anna Agaciak
Anna Agaciak
Izabella Majewska, rzecznik prasowy Uniwersytetu Rolniczego organizującego w ten weekend III Małopolskie Targi Żywności
Izabella Majewska, rzecznik prasowy Uniwersytetu Rolniczego organizującego w ten weekend III Małopolskie Targi Żywności fot. archiwum
Rozmowa kroniki. - Targi odbywają się pod hasłem „Zasmakuj z UR”. Czym uczelnia będzie kusić krakowian?

- Rodzinnym piknikiem: smakowitym, ludowym, muzycznym i bardzo wesołym. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. W ramach targów po raz pierwszy odbędą się pokazy baristyczne. W planach są też warsztaty kulinarne i rękodzieła.

- Jak targi to i kiermasz żywności. Co będzie można znaleźć na stoiskach?

- Spodziewamy się blisko 50 wystawców. Przywiozą sery, soki, wodę mineralną, tradycyjne wędliny, chleby na naturalnym zakwasie, miód i produkty pszczele, przyprawy, lody, ciasta bez użycia jaj, smalec, oleje tłoczone na zimno i wiele innych. W tym roku po raz pierwszy będą prezentowane artykuły z konopi, które znane są ze swoich doskonałych właściwości leczniczych: balsamy, maści, maski do włosów itp.

- Podczas imprezy chcecie też edukować swych gości. Czego będzie się można dowiedzieć podczas wykładów?

- Co jeść, kiedy jeść i w jakich proporcjach. Czyli wszystko na co trzeba wiedzieć o zdrowym odżywianiu i regularnym dostarczaniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Chcemy propagować ideę zdrowego odżywiania. W ramach targów nasi naukowcy przygotowali ciekawe wykłady. Na przykład dr Urszula Sadowska z Wydziału Inżynierii Produkcji i Energetyki opowie słuchaczom o „Rokitniku zwyczajnym, nieznanym cudzie natury”. Te niepozorne malutkie owoce to potężne źródło witaminy C, A i E nieporównywalne z żadnym innym. Niektóre odmiany mają ponad 2000 mg witaminy C, podczas gdy cytryna ma zaledwie ok 80 mg!

- Warto przyjść na targi z dziećmi?

- Oczywiście. Dla najmłodszych planujemy przejażdżki na kucykach, gry, zabawy z animatorami i konkursy z nagrodami i wesołe miasteczko. Będzie też stoisko ze zwierzętami gospodarskimi: kucykami, kurami, gęśmi i perliczkami. Zapraszamy.

Program Targów
Kampus UR, ul. Balicka 253

Sobota
godz. 11 - otwarcie i występy zespołów folklorystycznych
godz. 12 - pokaz kulinarny Zofii Grabskiej
godz. 12.30 - wykład „Wartość odżywcza i prozdrowotna warzyw”
godz. 13 - pokaz baristyczny
godz. 14 - wykład „Rokitnik zwyczajny - nieznany cud natury”
godz. 15 - wykład „Rola ziół i przypraw w żywności”
do godz. 17.30 występy zespołów artystycznych

Niedziela
godz. 10 - wykład o wartości owoców
godz. 11 i o każdej pełnej godzinie - pokazy robienia soków i sorbetów
godz. 12 - pokazy taneczne
godz. 17.15 - wyniki konkursu na Najsympatyczniejszego Wystawcę

(AG)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski