Głównym celem organizowanych na Uniwersytecie Rolniczym Targów miało być propagowanie idei zdrowego odżywiania. Wydarzenie jest bowiem odpowiedzią na rosnące zainteresowanie kuchnią tradycyjną i regionalną, a także wzrastającą świadomość konsumencką wśród mieszkańców Małopolski.
Na targach żywnościowych 50 wystawców promowało produkty tradycyjne i regionalne z województwa małopolskiego. Można było zrobić u nich zdrowe zakupy np. miodów z Podkarpacia. Uczelnia częstowała swymi jabłkami, a także winem z winnicy „Garlicki Lamus”, znajdującej się w podkrakowskiej Garlicy Murowanej, położonej na terenie Parku Krajobrazowego „Dolinki Krakowskie”.
– Ogromną widownię zgromadziły pokazy browarnictwa oraz wykład na temat zdrowej żywności z polskich lasów – mówi Izabella Majewska, rzecznik UR. – Dzieciom wielką przyjemność sprawiły przejażdżki na kucyku i dmuchana zjeżdżalnia.
W trakcie wydarzenia odbywały się wykłady popularnonaukowe na temat prozdrowotnej wartości owoców i warzyw, roli ziół i przypraw w żywności, czy aspektów rolnictwa ekologicznego.
Dodatkowo dla dzieci zorganizowano warsztaty plastyczne m.in. wyrobu ozdób z filcu, a także tzw. „młodego chemika”.
Targi „Zasmakuj z UR” odbywały się po raz czwarty i miały charakter pikniku rodzinnego na otwartym powietrzu. Goście oglądali m.in. pokazy kulinarne, radzili się trenera personalnego, a nawet wspólnie gimnastykowali na świeżym powietrzu.
Imprezę uświetniły występy grup tanecznych, folklorystycznych oraz wokalno-instrumentalnych. Były też liczne konkursy i wiele innych atrakcji.
WIDEO: Co Ty wiesz o Krakowie - odcinek 22
Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto
Follow https://twitter.com/dziennipolskiDołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?