Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tarta z rabarbarem i bezą. Ten smak was oczaruje [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Tarta z rabarbarem i bezą to pomysł na małe co nieco do niedzielnej kawy.
Tarta z rabarbarem i bezą to pomysł na małe co nieco do niedzielnej kawy. Fot. Agnieszka Bochnak
Czas na rabarbar! Oprócz tradycyjnego placka z rabarbarem, czy kompotu z tego kwaskowatego warzywa warto zrobić pyszną tartę. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.

Tarta z rabarbarem i bezą to propozycja na pyszne ciasto do niedzielnej kawy. Sezon na rabarbar trwa krótko, dlatego warto się pospieszyć!

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki
  • 25 g cukru pudru
  • 125 g masła 
  • 60 ml zimnego mleka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie rabarbarowe

  • 600-700 g rabarbaru
  • 5-6 łyżek cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Składniki na bezę

  • 2 białka w temperaturze pokojowej
  • 100g cukru
  • 15 g  mąki ziemniaczanej

Wykonanie
W misie robota umieszczamy mąkę, cukier puder, sól i zimne masło pokrojone w kostkę. Mieszamy składniki, po czym dodajemy żółtko i chwilę wyrabiamy ciasto, dodajemy stopniowo mleko. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na czas przygotowywania rabarbaru; na około 30 minut.

Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki, umieszczamy w dużym garnku, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny, mieszamy dokładnie. Smażymy na małym ogniu, do momentu aż rabarbar zmięknie, płyn odparuje i zgęstnieje (czas smażenia to mniej więcej 20-25 minut).

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Formę do tarty wylepiamy ciastem i gęsto nakłuwamy widelcem. Przykrywamy papierem do pieczenia i rozsypujemy obciążenie; fasole lub ceramiczne kulki.  Pieczemy 15 minut, potem zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze 10 minut.

W międzyczasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia.

Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 180 stopni. Na spód tarty dajemy usmażony rabarbar, na wierzch delikatnie rozprowadzamy masę z białek. Pieczemy około 25 minut, do momentu aż beza się lekko zarumieni. 
Przepis Agnieszki Bochnak

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Tarta z rabarbarem i bezą. Ten smak was oczaruje [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski