Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tatrzańskie wici

(PM, TM)
fot. Patrycja Migiel
W Bustryku wybierano Najlepszą Gaździnę, w Białym Dunajcu królował pstrąg.

Obieranie ziemniaków, czyli gruli (w gwarze góralskiej) i ubijanie masła - to tylko niektóre z konkurencji podczas wczorajszych wyborów Najlepszej Gaździny we wsi Bustryk (gmina Poronin).

O ten tytuł walczyły zażarcie mieszkanki Podhala w ramach festynu "Bustrycańskie Namowiny". - Kobieta, która dostąpi tego zaszczytu, musi być prawdziwą "babą z zacięciem" - wyjaśniali organizatorzy.

- Dlatego przed kandydatkami postawiliśmy trudne zadania, nie tylko kulinarne. Ważna jest też znajomość tradycji regionu i tańca.
Wybory rozstrzygnięto w nocy. Która góralka zwyciężyła, podamy w jutrzejszym wydaniu.

Góralskich gaździn nie zabrakło wczoraj także w Białym Dunajcu. Podczas hucznego festynu razem z gazdami przyrządzały świeże pstrągi. Białodunajczanie najpierw urządzili zawody wędkarskie, a następnie złapane ryby umieścili na grillu. Później wszyscy je wspólnie zjedli w rytm muzyki góralskiej kapeli.

- Bardzo fajna i smaczna zabawa. Oby takich więcej! - zachwalał Marek Leszcz, który pod Tatry przyjechał z Kalisza. W obydwu wioskach bawiono się w ramach cyklu "Tatrzańskie wici".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski