MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Orzechy, nasiona czy pestki podprażone na patelni lub w...
fot. fpwing/123RF

Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem

Prażenie orzechów do mocnego zarumienienia

Orzechy, nasiona czy pestki podprażone na patelni lub w piekarniku są chrupkie, aromatyczne i bardzo smaczne. Niestety wysoka temperatura, w której odbywa się proces, powoduje utlenianie się nienasyconych kwasów tłuszczowych, wytworzenie tłuszczy trans i wolnych rodników, a także straty witamin A i E.

Dlatego prażyć trzeba w odpowiedni sposób. Porcję nasion, należy wsypać na bardzo mocno rozgrzaną patelnię. Czas prażenia zależy od wielkości produktu. By podprażyć sezam lub wiórki kokosowe wystarczy 15 sekund, natomiast orzechy włoskie lub migdały będą potrzebowały około minuty. Moment wyczucia charakterystycznego zapachu to znak, że proces należy zakończyć. Gotowe nasiona powinny mieć prawie niezmieniony kolor w stosunku do produktu wyjściowego i charakteryzować się specyficznym, przyjemnym zapachem i aromatem.

Zobacz również

Zmiany zarządu Huty Stalowa Wola. Kto prezesem, a kto w radzie nadzorczej spółki?

Zmiany zarządu Huty Stalowa Wola. Kto prezesem, a kto w radzie nadzorczej spółki?

Plażowy klimat w centrum Krakowa. Siatkarki w akcji

Plażowy klimat w centrum Krakowa. Siatkarki w akcji

Polecamy

Strawa pod kopcem Wandy – przywitanie lata przez Ośrodek Kultury Norwida

Strawa pod kopcem Wandy – przywitanie lata przez Ośrodek Kultury Norwida

Euro 2024: wyniki, tabele, terminarz. Kto gra dzisiaj?

Euro 2024: wyniki, tabele, terminarz. Kto gra dzisiaj?

Śmiertelny wypadek w Tatrach na Orlej Perci. Turysta spadł Żlebem Honoratka

Śmiertelny wypadek w Tatrach na Orlej Perci. Turysta spadł Żlebem Honoratka