Te warzywa mogą szkodzić zdrowiu. Uważaj na nowalijki - zobacz, kto i jakich warzyw powinien unikać
Uwaga na nowalijki!
Warzywa, które oferowane są wczesną wiosną (marzec, początek kwietnia) w sklepach, hodowane są sztucznie, wbrew naturalnym warunkom klimatycznym. Takie warzywa, jak szczypior, ogórki, rzodkiewki, sałata potrzebują do wzrostu nasłonecznienia i odpowiedniej temperatury. W trakcie hodowli producenci stwarzają sztucznie takie warunki i używają często środków chemicznych, nawozów mineralnych i środków ochrony roślin, by zapewnić szybki wzrost i atrakcyjny wygląd warzywa. Przez to rośliny wchłaniają i w efekcie zawierają duże ilości związków azotowych. te powodują alergie pokarmowe i skórne, niestrawność, bóle brzucha i jelit, biegunki.
Rada: nie jedzmy nowalijek z nieznanych nam źródeł. Jeśli chcemy wypłukać pestycydy z warzyw (lub z owoców), wrzućmy je do wody z dodatkiem sody oczyszczonej na 30-60 minut, a następnie obmyjmy je dobrze czystą, bieżącą wodą.
Te warzywa również mogą szkodzić ►►►