Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kalafior po grecku, czyli kounoupidi kapama...
fot. Fot. Sylwia Ładyga

Tego jeszcze nie jadłeś! Nietypowe obiady, które warto przygotować. TOP 15 pomysłów [PRZEPISY]

Kalafior po grecku, czyli kounoupidi kapama

Składniki na 3 porcje
1 kalafior
cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego cynamonu
250 ml passaty (przecieru) pomidorowej
ok. 0,5 szklanki wody
3 łyżki oliwy
sól, pieprz, cukier brązowy, sok z cytryny
do całości (oprócz passaty) możemy śmiało dodać pokrojonego w kostkę świeżego pomidora

Wykonanie
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, przesmażamy.
Wrzucamy posiekany czosnek oraz podzielonego na różyczki kalafiora, smażymy 5 minut, dodajemy cynamon i dużą szczyptę brązowego cukru, a następnie wlewamy wodę oraz passatę pomidorową.
Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny, mieszamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 minut.
Podajemy gorące!
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Zobacz również

"Jestem Macenko, który nogi nie odstawia". Kibice Śląska uwielbiają Ukraińca

"Jestem Macenko, który nogi nie odstawia". Kibice Śląska uwielbiają Ukraińca

Kto odda krew przed meczem Wisły, dostanie nagrody

Kto odda krew przed meczem Wisły, dostanie nagrody

Polecamy

Pomysł na weekend: jak biwakować legalnie w lesie? Gdzie znaleźć miejsca biwakowe?

Pomysł na weekend: jak biwakować legalnie w lesie? Gdzie znaleźć miejsca biwakowe?

Konkurs dla młodych muzyków i zespołów z Krakowa i Małopolski - ODKRYWKA 2024

Konkurs dla młodych muzyków i zespołów z Krakowa i Małopolski - ODKRYWKA 2024

Krzewuszka naprawdę jest cudowna. Ale pamiętaj o cięciu tego krzewu

Krzewuszka naprawdę jest cudowna. Ale pamiętaj o cięciu tego krzewu