Ten przepis na ziemniaki Hasselback to hit! Jak zrobić pyszne, chrupiące ziemniaki? Poznaj prosty przepis

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pyszne danie wywodzące się prosto z kuchni szwedzkiej to ziemniaki Hasselback.
Pyszne danie wywodzące się prosto z kuchni szwedzkiej to ziemniaki Hasselback. Shaiith /gettyimages
Udostępnij:
Szukasz ciekawego pomysłu na chrupiące ziemniaki? Pieczone ziemniaki to dla wielu osób jeden z największych rarytasówSzukasz ciekawego przepisu na chrupiące ziemniaki? Pieczone ziemniaki to jeden z największych rarytasów, który dostępny jest na każdą kieszeń. Pieczone ziemniaki Hasselback to nazwa, która wywodzi się z języka szwedzkiego i oznacza beztroskę. To łatwe danie jest charakterystyczne dla Szwecji. Poznaj przepis.

Spis treści

Ziemniaki Hasselback – co to znaczy?

Nazwa hasselback, czyli beztroska prawdopodobnie wzięła się od bezproblemowego przygotowywania posiłku. Niemal w każdej kuchni można znaleźć ziemniaki, masło lub olej roślinny, świeże lub suszone zioła, sól i pieprz. Warto zaopatrzyć się w naostrzony nóż, aby wychodziły równe nacięcia.

Najbardziej prawdopodobne jest, że ziemniaki Hasselback wywodzą się ze szwedzkiej kuchni. Uważa się, że pojawiły się po raz pierwszy w małej restauracji Hasselbacken w XIX wieku. Wedle innych doniesień powstanie ziemniaczanego dania przypisuje się szwedzkiemu kucharzowi Leifowi Elissonowi pracującemu we wspomnianym lokalu, w 1953 roku. Nie do końca przekrojenie ziemniaków miało wymiar praktyczny, tłuszcz wnikał do środka warzywa, a jednocześnie się nie rozpadały. Te ziemniaki podawane są jako dodatek do dania głównego.

Jakie dodatki do ziemniaków Hasselback?

Ziemniaki Hasselback świetnie smakują z boczkiem pokrojonym w kawałki. Dodatkowo warto sięgać po różnego rodzaju zioła i przyprawy. Znakomicie sprawdzają się takie dodatki jak granulowany czosnek, mieszanka przyprawowa curry, mielona słodka papryka, a nawet kurkuma.

Wśród świeżych lub suszonych ziół warto stosować np.:

  • rozmaryn,
  • tymianek,
  • bazylię,
  • majeranek.

Tak upieczone ziemniaki wyśmienicie smakują:

  • z sosem jogurtowo-czosnkowym,
  • majonezem wymieszanym ze świeżymi ziołami
  • lub po prostu posypane posiekaną natką pietruszki.

Ziemniaki Hasselback – przepis na domowy obiad

Składniki:

Na 2 osoby

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 10 g suszonego lub świeżego rozmaryny
  • 20 ml oleju roślinnego, lub stopionego masła
  • 3 g soli
  • 3 g świeżo zmielonego pieprzu

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

miejsce #1

EH Excellent Houseware

Eh Excellent Houseware Zestaw Do Przekąsek Przystawek Sushi -11 ...

157,83 zł69,99 zł-56%
miejsce #2

Gefu

Gefu elektroniczny minutnik 12330

123,30 zł58,45 zł-53%
miejsce #4

Brabantia

Brabantia Suszarka Do Naczyń Ciemnoszara (117268)

211,00 zł148,89 zł-29%
miejsce #5

Joseph Joseph

Joseph Joseph Deski L Nest Zielony 3szt (60164)

349,00 zł259,00 zł-26%
miejsce #6

Yama Zestaw do sushi 6El.

79,50 zł59,00 zł-26%
miejsce #8

Konighoffer

Konighoffer Maselniczka Z Pokrywką I Łyżeczką Biała

49,11 zł39,34 zł-20%
miejsce #11

Ambition

Ambition Przyprawnik Spice

48,90 zł41,90 zł-14%
miejsce #12

Gefu

Gefu obieraczka uniwersalna 12500

45,90 zł40,50 zł-12%
miejsce #13

Tescoma

Tescoma dziadek do orzechów president (638629)

56,90 zł51,21 zł-10%
miejsce #14

Stanley

Stanley Classic Lunchbox Stalowy Vintage 9,4l

399,00 zł359,10 zł-10%
miejsce #15

Peugeot

Peugeot Nostalgie Młynek Do Kawy (Pg8411)

619,90 zł569,48 zł-8%
Materiały promocyjne partnera

Przygotowanie:

1. Ziemniaki należy obrać ze skórki, umyć i dokładnie osuszyć.
2. Warzywo trzeba naciąć ostrym nożem do 3 / 4 głębokości.
3. Bulwy należy posmarować połową oleju lub stopionego masłem.
4. Ziemniaki należy posolić i doprawić pieprzem.
5. Bulwy należy umieścić w żaroodpornym naczyniu lub położyć na blasze z wyłożonym papierem do pieczenia.
6. Ziemniaki należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez 20 minut.
7. Podpieczone ziemniaki należy wyjąć, polać resztą tłuszczu i wstawić ponownie na 20 minut.
8. Ziemniaki powinny być rumiane, intensywnie pachnieć i być chrupiące.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Barszcz ukraiński został zderusyfikowany

Wideo

Materiał oryginalny: Ten przepis na ziemniaki Hasselback to hit! Jak zrobić pyszne, chrupiące ziemniaki? Poznaj prosty przepis - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie