W skrócie
Tiramisu z nutellą łączy klasyczny włoski deser z równie włoskim czekoladowym kremem. Nutella sprawia, że krem z mascarpone ma orzechowy posmak. W połączeniu z kawą i likierem jest szczególnie pyszny. A przygotowanie takiego tiramisu to po prostu pestka. By zrobić deser potrzebujesz serka mascarpone, śmietany kremówki, biszkoptów i likieru orzechowego. I oczywiście nutelli. Możesz użyć nalewki orzechowej, likieru albo karmelowo-kawowego likieru Kahula.
Dla wielbicieli tiramisu mam jeszcze jedną pyszną opcję – tiramisu z zieloną herbatą, które znajdziecie na blogu.
Tiramisu z nutellą – przepis na pyszny deser bez pieczenia
Porcja dla 8 osób.
Przygotowanie 15 minut.
Schładzanie 8 godzin.
Składniki:
- 300 g śmietany kremówki,
- 170 g serka mascarpone*,
- 300 g nutelli,
- 150 g biszkoptów,
- 250 ml mocnej kawy,
- 40 g likieru Kahula likieru orzechowego lub nalewki orzechowej.
Do posypania:
- kakao w proszku,
- 20 g pokruszonych orzechów laskowych.
*mascarpone i nutella muszą być w temperaturze pokojowej
Jak zrobić tiramisu z nutellą?
Przygotowanie:
- Przygotuj mocną kawę i wymieszaj ją z likierem.
- Mascarpone ubij mikserem tak, by nie było grudek, następnie dodaj nutellę i wymieszaj tylko do połączenia.
- Śmietanę ubij na miękką pianę. Partiami dodawaj śmietankę do mascarpone i delikatnie mieszaj.
- Biszkopty po kolei zanurzaj w kawie z likierem i układaj na dnie naczynia, w którym chcesz przygotować tiramisu.
- Na wierzch nałóż mniej więcej połowę kremu z nutellą i równo rozprowadź go po ciastkach.
- Na kremie ułóż kolejną warstwę biszkoptów zanurzonych w mieszance kawy i bardzo delikatnie dociśnij szpatułką.
- Na ciastkach rozsmaruj drugą połowę kremu.
- Szczelnie owiń naczynie folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 8 godzin a najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem oprósz kakao i posyp posiekanymi orzechami laskowymi.
W czym przygotować tiramisu?
Tiramisu z nutellą przygotowuję zwykle w formie do keksu, który dokładnie wykładam folią spożywczą albo folia aluminiową, by łatwiej wyjąć deser z formy. Może użyć dowolnego naczynia. Fajną opcją są pucharki, szklanki lub kokilki, czyli deser w pojedynczych porcjach. Deser zrobisz w 15 minut, reszta to chłodzenie i tego kroku absolutnie nie można pominąć.
8 godzin w lodówce to absolutne minimum, ale najlepiej chłodzić tiramisu z nutellą całą noc. To nadaje delikatnemu kremowi idealną konsystencję i sprawia, że smaki dobrze się ze sobą połączą. Formę/foremki z tiramisu wkładamy do lodówki szczelnie owinięte folią, by krem nie wchłonął żadnych niepożądanych zapachów. Deser podawaj schłodzony, oprószony kakao i orzechami. Zniknie w mgnieniu oka.
Skąd pochodzi nutella?
Ma miliony wielbicieli, choć dietetycy i lekarze jej nienawidzą. I mają mocne argumenty, bo zgubna dla naszej talii i zdrowia. Jednak mogę się założyć, że nawet ci, którzy odsądzają czekoladowy krem od czci i wiary, grzeszą czasami zjadając łyżeczkę nutelli. Bo jest po prostu pyszna.
Pierwszą nutellę przygotowała Pietro Ferrero, cukiernik z włoskiego Piemontu. To dziecko braków i pomysłowości Włocha, bo po II wojnie światowej brakowało dosłownie wszystkiego poza orzechami laskowymi. O czekoladzie można było pomarzyć, łatwiej, choć też niełatwo było dostać kakao. Sprytny Włoch zmielił więc orzechy, dodał do nich trochę cukru i odrobinę kakao. I to był strzał w dziesiątkę. Syn Pietro udoskonalił przepis i z pasty, którą nożem kroiło się na plasterki, zrobił pyszny krem w słoiczku. I nazwał go nutella. Włosi do deseru podeszli sceptycznie, ale zachwycił Niemców, a potem resztę świata. Ja kocham ją najbardziej w niepowtarzalnym tiramisu.
Zobacz więcej przepisów od Kasi Nowickiej na blogu Plate by Kate. Możesz też obserwować jej profile na Facebooku i na Instagramie.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Zelmer ZFP9000B - 2000W - misa 3l
Funkcje kulinarne:zagniatanie ciasta, ubijanie pia…
kup teraz

SILVERCREST Przystawka sokownika parowego do robota Monsieur Cuisine
SILVERCREST Przystawka sokownika parowego do robot…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny, SKM 600 B2, 600 W, czarny
SILVERCREST Robot kuchenny planetarny, SKM 600 B2,…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 B2, 600 W, różowy
Opis produktu do zagniatania, mieszania i ubijania…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 B2, 600 W, biały
Opis produktu do mieszania, ubijania i zagniatania…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny SKM 550, 550 W
Opis produktu do miksowania, ścierania, tarcia, kr…
kup teraz

SILVERCREST Wielofunkcyjny robot kuchenny SFPM 600 A1, 1,2 l, 600 W
SILVERCREST® Wielofunkcyjny robot kuchenny SFPM 60…
kup teraz

Robot kuchenny KM 250, do cięcia i szatkowania
Robot kuchenny KM 250, do cięcia i szatkowaniaOpis…
kup teraz

SILVERCREST Automat do pieczenia chleba 850 W
Opis produktu automat do wypieku chleba z 16 progr…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 C2, 600 W turkusowy
SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 C2, …

KitchenAid 5KSM125 - 300W - misa 4,8l
Długość przewodu:1,06 m;Dominujący odcień obudowy:…
kup teraz

ERNESTO Foremki ceramiczne do robota Monsieur Cuisine, 6 szt.
ERNESTO Foremki ceramiczne do robota Monsieur Cuis…

Sage BFP800 - 2000W - misa 2,5l
Bezpieczeństwo:zabezpieczenie przed przegrzaniem;D…

ETA Gratus Vital II 002890092 z maszynką do mielenia - 1200W - ...
Bezpieczeństwo:zabezpieczenie przed przegrzaniem;D…

MPM iCoook MRK-18 z naczyniem do gotowania na parze - misa 3,5l
Długość przewodu:0,9 m;Dominujący odcień obudowy:c…

KitchenAid Classic 5K45SSEOB - 275W - misa 4,3l
Długość przewodu:1,14 m;Dominujący odcień obudowy:…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny z wbudowaną wagą i blenderem...
SILVERCREST® Robot kuchenny z wbudowaną wagą i ble…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym