Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek 2020. Kiedy wypada w 2020 roku? Powiedzenia, zwyczaje i sprawdzone przepisy na Tłusty Czwartek [20.02.2020]

Karina Czernik
Dziś słodkie, lukrowane, niegdyś ze słoniną lub z boczkiem. Pączki stały się symbolem Tłustego Czwartku
Dziś słodkie, lukrowane, niegdyś ze słoniną lub z boczkiem. Pączki stały się symbolem Tłustego Czwartku Piabay
Kiedy jest Tłusty Czwartek? Data zależy od daty Wielkanocy, więc jest to święto ruchome. Ostatki, zapusty to ostatnie dni karnawału, które tradycyjnie zaczynają się w Tłusty Czwartek, a kończą w przededniu Środy Popielcowej. W ostatni karnawałowy wtorek, zwany gdzieniegdzie "śledzikiem" bądź "podkoziołkiem" dopuszcza się obżarstwo, a w archiwalnych tekstach dowiadujemy się również, że i pijaństwo, a także bijatyki były swobodnie praktykowane. Dziś w głównej mierze zajadamy się drożdżowymi bułeczkami, faworkami i innymi słodkościami. Poznaj zwyczaje, przysłowia związane z Tłustym Czwartkiem oraz spróbuj naszych przepisów na drożdżowe pyszności.

Kiedy wypada Tłusty Czwartek 2020?

Tłusty Czwartek w 2020 roku wypada 20 lutego. Środa Popielcowa natomiast przypada na 26 lutego. Tłusty czwartek był (i nadal jest) pierwszym dniem ostatniego tygodnia karnawału. 6 dni później, w środę, zaczyna się, wedle tradycji Kościoła łacińskiego, Wielki Post.

Tłusty Czwartek. Przysłowia, powiedzenia, zwyczaje

  • Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.
  • Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.
  • W Wielkopolsce z tym dniem związany był zwyczaj pomyjki. Mówił on, że kto nie będzie mył naczyń, pomagał przy stole czy gotować potraw, ten nie będzie się cieszył zdrowiem przez cały kolejny rok.
  • Opinia Grzegorza z Żarnowca pisarza i kaznodziei kalwińskiego o mięsopustach: Większy zysk czynimy diabłu trzy dni mięsopustując, aniżeli Bogu czterdzieści dni nieochotnie poszcząc.

Tłusty Czwartek. Pączki na słodko i ze słoniną

Dawniej kuchnia była tłusta - w przepisach często poławiało się masło czy słonina. Pączki w XVII wieku, "były zdolne podbić oko" (jak pisze Jędrzej Kitowicz, polski historyk, pamiętnikarz). Dawne „ciężkie” pączki faszerowano mięsem, skwarkami, słoniną, smażono na smalcu z ciasta chlebowego. Sto lat później skosztować można było dużo lżejszych, drożdżowych smakołyków, spotykanych najczęściej wśród bogatych mieszczan. Miękki "wiatr go zdmuchnie" pączek był potrawą nowomodną. Istniała również wersja "dla dorosłych" - pączki nadziewano likworem czy adwokatem. Około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. Wyglądały one nadal nieco inaczej niż obecnie – w środku miały bowiem ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.

Tłusty czwartek 2020. Przepis na puszyste pączki. Łatwe domowe pączki z marmoladą wolańskiej gospodyni

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 8 dag drożdży
  • 2 cukry wanilinowe
  • 1/2 l mleka
  • 2 jajka
  • 8 żółtek
  • 100 ml oleju
  • 50 gram spirytusu
  • ½ szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 kg smalcu lub oleju do smażenia

Składniki na nadzienie: 80 dag marmolady różanej

Wykonanie:

Z drożdży, mleka, 1 szklanki mąki i cukru wanilinowego zrobić rozczyn. W międzyczasie utrzeć żółtka i jajka z cukrem. Kiedy rozczyn jest wrośnięty dodać wszystkie pozostałe składniki, wyrobić ciasto, tak długo aż zacznie odchodzić od ręki i powstanie jednolita kula o szklistym wyglądzie.
Tak przygotowane ciasto ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto powiększy swą objętość czterokrotnie, wyłożyć je na stolnicę, wyciąć krążki szklanką, na środku każdego krążka ułożyć marmoladę (ilość według uznania).
Skleić pączki i odstawić, aby wyrosły.
Tłuszcz rozgrzać w rondlu, odrobiną ciasta sprawdzić czy jest już odpowiednio rozgrzany. Pączki smażyć z obu stron. Następnie odsączyć na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem lub polukrować.
Przepis Pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Tłusty czwartek 2020. Przepis na puszyste pączki. Klasyczne domowe pączki z konfiturą z róży

Składniki na około 12 pączków:

  • 350 g mąki
  • 35 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • konfitura z róży
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Do szklanki wsypać pokruszone drożdże, dodać łyżkę cukru i wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Do tego dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Rozpuścić masło.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól. W mące zrobić dołek i dodać naszą mieszankę z drożdżami i lekko zarobić. Następnie dodać żółtka z cukrem i znowu wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone i wystudzone masło i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę i przykryć ściereczką.
Gotowe ciasto lekko rozwałkować i wyciąć szklanką kółeczka. Wrzucić na rozgrzany olej. Pączki smażyć na rumiano z obu stron.
Gdy pączki lekko ostygną, nadziać je konfiturą z róży i posypać cukrem pudrem.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje

Tłusty czwartek 2020. Przepis na puszyste pączki. Pączki z konfiturą z czarnej porzeczki, lukrem i skórką pomarańczową

Składniki:

  • 60 dag mąki
  • 50 g drożdży
  • 6 żółtek
  • 15 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 30 ml spirytusu
  • 250 ml mleka
  • 125 g roztopionego masła
  • 1 kg smalcu
  • 250 g cukru pudru
  • kandyzowana skórka z pomarańczy
  • 6 łyżek ciepłej wody
  • konfitura z czarnej porzeczki

Wykonanie:

Do drożdży dodać łyżkę cukru i mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Wsypać łyżkę mąki i dolać 5 łyżek mleka. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Następnie do miski wsypać przesianą mąkę, wlać drożdże, mleko, wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać  żółtka i spirytus. Wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Tak wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60 minut. Blat roboczy oraz ciasto posypać mąką. Rozwałkować o grubości 2 cm i wyciąć kółka o średnicy 6 cm. To jeśli chcemy nadziewać pączki po usmażeniu. Jeżeli chcemy nadziewać pączki przed smażeniem, bo nie mamy szprycy, wykroić kółka o grubości 1 cm,  nałożyć konfiturę, na to przyłożyć drugie kółko i dobrze sklepić brzegi.
Pączki odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
W międzyczasie przygotować lukier. Do gorącej  wody dodawać stopniowo cukier puder, ciągle mieszając. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany.
Pączki smażyć na gorącym smalcu po 3 minuty z każdej strony. Odłożyć na ręcznik papierowy, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Jeżeli nie nadziewaliśmy ich uprzednio, należy to zrobić teraz szprycą. Następnie polać je lukrem i posypać skórką pomarańczową. Smacznego.
Przepis Małgorzaty Bykowskiej, autorki bloga Smaczna Gosia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski