Kiedy wypada Tłusty Czwartek 2020?
Tłusty Czwartek w 2020 roku wypada 20 lutego. Środa Popielcowa natomiast przypada na 26 lutego. Tłusty czwartek był (i nadal jest) pierwszym dniem ostatniego tygodnia karnawału. 6 dni później, w środę, zaczyna się, wedle tradycji Kościoła łacińskiego, Wielki Post.
Tłusty Czwartek. Przysłowia, powiedzenia, zwyczaje
- Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.
- Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.
- W Wielkopolsce z tym dniem związany był zwyczaj pomyjki. Mówił on, że kto nie będzie mył naczyń, pomagał przy stole czy gotować potraw, ten nie będzie się cieszył zdrowiem przez cały kolejny rok.
- Opinia Grzegorza z Żarnowca pisarza i kaznodziei kalwińskiego o mięsopustach: Większy zysk czynimy diabłu trzy dni mięsopustując, aniżeli Bogu czterdzieści dni nieochotnie poszcząc.
Tłusty Czwartek. Pączki na słodko i ze słoniną
Dawniej kuchnia była tłusta - w przepisach często poławiało się masło czy słonina. Pączki w XVII wieku, "były zdolne podbić oko" (jak pisze Jędrzej Kitowicz, polski historyk, pamiętnikarz). Dawne „ciężkie” pączki faszerowano mięsem, skwarkami, słoniną, smażono na smalcu z ciasta chlebowego. Sto lat później skosztować można było dużo lżejszych, drożdżowych smakołyków, spotykanych najczęściej wśród bogatych mieszczan. Miękki "wiatr go zdmuchnie" pączek był potrawą nowomodną. Istniała również wersja "dla dorosłych" - pączki nadziewano likworem czy adwokatem. Około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. Wyglądały one nadal nieco inaczej niż obecnie – w środku miały bowiem ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.
Tłusty czwartek 2020. Przepis na puszyste pączki. Łatwe domowe pączki z marmoladą wolańskiej gospodyni
Składniki:
- 1 kg mąki
- 8 dag drożdży
- 2 cukry wanilinowe
- 1/2 l mleka
- 2 jajka
- 8 żółtek
- 100 ml oleju
- 50 gram spirytusu
- ½ szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 kg smalcu lub oleju do smażenia
Składniki na nadzienie: 80 dag marmolady różanej
Wykonanie:
Z drożdży, mleka, 1 szklanki mąki i cukru wanilinowego zrobić rozczyn. W międzyczasie utrzeć żółtka i jajka z cukrem. Kiedy rozczyn jest wrośnięty dodać wszystkie pozostałe składniki, wyrobić ciasto, tak długo aż zacznie odchodzić od ręki i powstanie jednolita kula o szklistym wyglądzie.
Tak przygotowane ciasto ustawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto powiększy swą objętość czterokrotnie, wyłożyć je na stolnicę, wyciąć krążki szklanką, na środku każdego krążka ułożyć marmoladę (ilość według uznania).
Skleić pączki i odstawić, aby wyrosły.
Tłuszcz rozgrzać w rondlu, odrobiną ciasta sprawdzić czy jest już odpowiednio rozgrzany. Pączki smażyć z obu stron. Następnie odsączyć na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem lub polukrować.
Przepis Pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Tłusty czwartek 2020. Przepis na puszyste pączki. Klasyczne domowe pączki z konfiturą z róży
Składniki na około 12 pączków:
- 350 g mąki
- 35 g drożdży
- 50 g cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 4 żółtka
- 50 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu
- konfitura z róży
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Wykonanie:
Do szklanki wsypać pokruszone drożdże, dodać łyżkę cukru i wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Do tego dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Rozpuścić masło.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól. W mące zrobić dołek i dodać naszą mieszankę z drożdżami i lekko zarobić. Następnie dodać żółtka z cukrem i znowu wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone i wystudzone masło i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę i przykryć ściereczką.
Gotowe ciasto lekko rozwałkować i wyciąć szklanką kółeczka. Wrzucić na rozgrzany olej. Pączki smażyć na rumiano z obu stron.
Gdy pączki lekko ostygną, nadziać je konfiturą z róży i posypać cukrem pudrem.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje
Tłusty czwartek 2020. Przepis na puszyste pączki. Pączki z konfiturą z czarnej porzeczki, lukrem i skórką pomarańczową
Składniki:
- 60 dag mąki
- 50 g drożdży
- 6 żółtek
- 15 dag cukru
- cukier waniliowy
- 30 ml spirytusu
- 250 ml mleka
- 125 g roztopionego masła
- 1 kg smalcu
- 250 g cukru pudru
- kandyzowana skórka z pomarańczy
- 6 łyżek ciepłej wody
- konfitura z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Do drożdży dodać łyżkę cukru i mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Wsypać łyżkę mąki i dolać 5 łyżek mleka. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Następnie do miski wsypać przesianą mąkę, wlać drożdże, mleko, wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać żółtka i spirytus. Wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Tak wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60 minut. Blat roboczy oraz ciasto posypać mąką. Rozwałkować o grubości 2 cm i wyciąć kółka o średnicy 6 cm. To jeśli chcemy nadziewać pączki po usmażeniu. Jeżeli chcemy nadziewać pączki przed smażeniem, bo nie mamy szprycy, wykroić kółka o grubości 1 cm, nałożyć konfiturę, na to przyłożyć drugie kółko i dobrze sklepić brzegi.
Pączki odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
W międzyczasie przygotować lukier. Do gorącej wody dodawać stopniowo cukier puder, ciągle mieszając. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany.
Pączki smażyć na gorącym smalcu po 3 minuty z każdej strony. Odłożyć na ręcznik papierowy, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Jeżeli nie nadziewaliśmy ich uprzednio, należy to zrobić teraz szprycą. Następnie polać je lukrem i posypać skórką pomarańczową. Smacznego.
Przepis Małgorzaty Bykowskiej, autorki bloga Smaczna Gosia.

Nowe eksponaty w Muzeum Twierdzy Toruń
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?