Można pomyśleć: warzywo w słodkim cieście? Tak! Szpinak w tym deserze jest słabo wyczuwalny, natomiast jest go sporo – na jedną blachę wykorzystujemy całe opakowanie popularnej zielonej mrożonki.
Szpinak w cieście, to nietypowy dodatek bogatego źródła składników odżywczych – m.in. witamin i soli mineralnych, w tym beta-karotenu i luteiny – znanych silnych przeciwutleniaczy. Liście szpinaku zawierają dodatkowo witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. Warzywo to zawiera też kwas szczawiowy, który niekorzystnie wpływa na nasz organizm, chyba że zaserwujemy je z dodatkiem nabiału. Krem na bazie śmietanki i serka jest więc tu jak najbardziej wskazany…
Po upieczeniu zielonego biszkoptu, przecina się go na dwa lub trzy blaty i przekłada wcześniej przygotowanym kremem. Można również dodać warstwę orzeźwiającej marmolady – np. porzeczkowej czy wiśniowej. Dodatkowo odcina się wierzch ciasta i robi z niego grudki, które udają mech (analogicznie jak w innym popularnym cieście – Kopcu Kreta).
W klasycznej wersji posypuje się całość pestkami granata, ale spokojnie można zastąpić je innymi owocami – np. borówkami amerykańskimi, a nawet – by było jeszcze bardziej leśnie – jagodami lub malinami.
Ciasto to znakomicie też sprawdzi się w formie zielonych muffinek, idealnych na urodzinowe przyjęcia dla dziecka. Będą nie tylko pyszne, zrobią także na gościach wizualne wrażenie. Dzięki swojej konsystencji może być tortem urodzinowym – bez problemu wbijemy w nie nawet kilkadziesiąt świeczek!
Lekki, aksamitny krem nadaje ciastu elegancji i sprawia, że wypiek ten znakomicie sprawdzi się podczas innych uroczystości rodzinnych, a także wiosenno-letnich przyjęć w ogrodzie.
Ciasto Leśny Mech [PRZEPIS]
Składniki:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 2/3 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g serka mascarpone Mlekpol
- 200 ml śmietanki 36% Łaciatej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka wanilii
- garść owoców leśnych
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy na sitku, blendujemy na jednolity mus. Ocieplone jajka zalewamy bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawiamy na kilkanaście minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą, jasną masę. Następnie ciągle ubijając wlewamy cienkim strumieniem olej. Dodajemy mus ze szpinaku i miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników w jednolitą masę. Oddzielnie przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesypujemy do ubitych jajek i miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto. Masę wylewamy do formy o średnicy 24 cm (dno wykładamy papierem) pieczemy przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
Przygotowanie kremu: Do misy miksera wkładamy mocno schłodzony mascarpone oraz śmietankę, dodajemy cukier puder i wanilię. Ubijamy przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta.
Podanie i dekoracja: Ciasto przekrawamy na 2 części. Dolną kładziemy na paterze lub na talerzu. Wykładamy krem mascarpone. Przykrywamy górną częścią. Dekorujemy owocami.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?