Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

To festiwal, który chce promować Matkę ziemię

Katarzyna Kachel
Jedzenie. Są smaki słodkie, kwaśne, orientalne. Smaki trudne, do których dojrzewa się latami i te po prostu dobre. Bliskie człowiekowi, bo z natury. Zdrowe, nieprzekłamane. Nim właśnie poświęcony jest Terra Madre Slow Food Festival.

Prosty w swoim przekazie i bogaty w treści. Pokazujący najlepszych szefów kuchni, ich myślenie o produkcie, a także filozofię, zgodnie z którą jesteśmy tym, co jemy. Festiwal, który trwa przez całą sobotę i niedzielę w ICE ma być zdrową i naturalną alternatywą dla komercyjnych jarmarków bożonarodzeniowych.

Organizatorzy Terra Madre podkreślają, że to wielkie kulinarne biesiadowanie ma pełnić rolę bezpośredniego spotkania pomiędzy wsią a miastem, rolnikiem, przetwórcą a konsumentem.

Dlatego możecie się na nim zapoznać z całą jesienną paletą płodów Matki ziemi z Europy Środkowej. Będzie można je nabyć oraz poznać ich bioróżnorodność - setki odmian drzew owocowych, zapomniane odmiany ziaren i kasz, jak orkisz czy proso.

Na własne oczy każdy z was zobaczy, jak polskie tradycyjne i od stuleci związane z Polską i Europą Środkową produkty zamieniają się w rękach najlepszych szefów kuchni w wyjątkowo pyszne i zdrowe dania.

Macie apetyt na więcej? Zobaczcie program imprez; warsztatów, laboratoriów, dyskusji na festiwalowej stronie: terramadre.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski