Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek...
fot. rawpixel.com/freepik

To najgorsze produkty dla twojego układu odpornościowego. Nie jedz ich, jeśli nie chcesz chorować

Smażona żywność

Smażone produkty spożywcze są bogate w grupę cząsteczek zwanych końcowymi produktami zaawansowanej glikacji (AGE). AGE powstają, gdy cukry reagują z białkami lub tłuszczami podczas gotowania w wysokiej temperaturze (np. podczas smażenia). Jeśli ich poziom w organizmie jest zbyt wysoki, AGE mogą przyczyniać się do stanów zapalnych i uszkodzeń komórek.

Dieta bogata w AGE może zwiększać podatność na choroby i zwiększać ryzyko wystąpienia schorzeń takich jak zespół metaboliczny, niektóre nowotwory i choroby serca. Spożycie AGE można ograniczyć, zmniejszając ilość zjadanych frytek, chipsów czy smażonego mięsa (np. kurczaka, boczku, ryb).

Zobacz również

Kolejna szkoła w Dąbrowie Górniczej do generalnego remontu. Co się zmieni?

Kolejna szkoła w Dąbrowie Górniczej do generalnego remontu. Co się zmieni?

Rowerzysta potrącił pieszą w centrum miasta. Kobieta trafiła do szpitala

Rowerzysta potrącił pieszą w centrum miasta. Kobieta trafiła do szpitala

Polecamy

Agawa to gigant, ale urośnie w doniczce. Czy zrobisz z niej syrop lub włókno? Sprawdź

Agawa to gigant, ale urośnie w doniczce. Czy zrobisz z niej syrop lub włókno? Sprawdź

Projekt radnych w sprawie reklam wyborczych: "Politycy nie mogą stać ponad prawem"

Projekt radnych w sprawie reklam wyborczych: "Politycy nie mogą stać ponad prawem"

Były reprezentant Polski złożył kwiaty z okazji Dnia Zwycięstwa w Rosji!

Były reprezentant Polski złożył kwiaty z okazji Dnia Zwycięstwa w Rosji!