9 z 14
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Placki ziemniaczane z dodatkiem selera Barbary Stachurskiej...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/d8/87/5b916e23e364e_o_large.jpg)
fot. pixabay.com
TOP 12 dań z ziemniaków naszych Czytelników. Oto najlepsze przepisy
Placki ziemniaczane z dodatkiem selera Barbary Stachurskiej
Składniki
ok. kg ziemniaków
cebula
mąka ziemniaczana (łyżka)
szczypta proszku do pieczenia
2 jajka
seler ze słoika
smalec
sól, pieprz
Wykonanie
Ziemniaki zetrzeć na tarce, cebule pokroić w kostkę, dodać do startych ziemniaków. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i słoiczek selera. Dodać szczyptę proszku do pieczenia, 2 jajka, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na mocno rozgrzanym smalcu, aż będą rumiane i chrupiące. Takie placki są lżejsze i trochę mniej kaloryczne niż placki klasyczne. Mają również ciekawy smak.
Czytaj też: Najlepsze przepisy z ziemniakami. Sprawdź TOP 10 >>>