Kuchnia wegetariańska i wegańska to nie tylko moda. Coraz więcej osób przechodzi na dietę roślinną alb przynajmniej ogranicza spożycie mięsa. Wtedy można nazwać ich fleksitarianami, ze względu na elastyczne podejście do potraw wegetariańskich. Zainteresowanie taką kuchnią pojawia się głównie z trzech powodów.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię
Pierwszy z nich to chęć przejścia na zdrowszy styl życia. Często są to zalecenia lekarskie, aby ograniczyć spożycie tłustego mięsa, soli i cukru. Drugi powód to miłość do zwierząt i świadomość tego, jak wygląda przemysł hodowlany. Wtedy często następuje całkowita rezygnacja z jedzenia mięsa lub dopuszczenie do spożycia tylko określonych ryb. Trzeci powód to potrzeba życia w duchu ekologii. Warto też sięgać po przepisy kuchni wegańskiej z powodu tradycji – często są to ciekawe receptury, które przekazały nam nasze mamy czy babcie. I do tego smaczne dania na każdą kieszeń!
- Każda kuchnia ma w sobie poupychane wegetariańskie potrawy – mówiła popularna blogerka Marta Dymek w rozmowie z naszym dziennikarzem. – To pokazuje, że gotowanie bez mięsa jest czymś starym jak świat. Spójrzmy na kuchnię polską, o której mówi się, z czym się nie zgadzam, że jest kuchnią bardzo „mięsną”. Na pierwszy rzut oka widzimy, że można wymienić tu takie potrawy jak barszcz z uszkami, który jest wegański, kapustę z grzybami, kompot, kisiel, mnóstwo potraw, o których nie myślimy nawet, że są wegańskie.
Te sprzęty pomogą Ci przyrządzić pyszne dania!
Chęć ograniczenia spożycia mięsa sprawia, że wzrasta zainteresowanie kuchnią roślinną. Alicja Rokicka, Marta Dymek czy Ewa Ługowska dzielą się swoją pasją, przepisami i radami w internecie.
Zobacz TOP 7 blogów, które zachęcają do zwrócenia uwagi na wegańskie i wegetariańskie dania!
Przesuwaj zdjęcia strzałkami
TOP 7 blogów wege, które trzeba znać. Dzięki tym blogerom uz...
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Chrupiące frytki z batatów. Poznaj przepis na zdrowe i pyszne frytki z piekarnika
- Kim jest José Andrés, który stworzył w Polsce największą kuchnię polową w Europie?
- Bloger Michał Korkosz promuje polską kuchnię w Dubaju. Mamy przepis na proziaki!
- Te napoje skutecznie przyspieszają zmniejszenie tkanki tłuszczowej z brzucha
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?