MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tort kresowy "Dainava"

Redakcja
Słodki kącik

Składniki:

Białka z 17 jaj,
półtorej szklanki cukru pudru,
8 dag mąki,
30 dag masła,
2 żółtka,
0,5 szklanki cukru,
0,5 szklanki mleka,
2 dag kakao,
0,5 szklanki orzechów (laskowe, włoskie lub inne),
20 dag czekolady,
20 ml koniaku.
Sposób przyrządzenia:
Orzechy drobno posiekać, wymieszać z mąką. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Dodać orzechy i delikatnie wymieszać. Upiec 3 jednakowej wielkości placki. 2 żółtka utrzeć z cukrem i, stale mieszając, dodawać do nich gorące mleko. Masę ostudzić dodać 30 dag roztopionego masła, kakao, koniak i wszystko razem dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitego kremu. Otrzymanym kremem posmarować placki i ułożyć je jedne na drugich. Tort polać na wierzchu roztopioną czekoladą. Ozdobić cukrem pudrem i siekanymi orzechami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski