Tortilla PRZEPISY. Domowe placki tortilla z kurczakiem,...

Tortilla PRZEPISY. Domowe placki tortilla z kurczakiem, łososiem, na zimno!

mad

Dziennik Polski 24

Aktualizacja:

Dziennik Polski 24

Zobaczcie przepisy na domowe tortille.
1/4
przejdź do galerii

Zobaczcie przepisy na domowe tortille. ©pixabay.com

Domowa tortilla z kurczakiem jest bardzo łatwa do zrobienia. Przepis na tortillę: z kurczakiem, łososiem i na zimno podajemy poniżej. Tortilla jest bardzo szybką, pyszną i łatwą do zrobienia przekąską. Wystarczy gotowy placek i ulubione dodatki. Meksykańska tortilla coraz częściej podbija serca Polaków. Jak zrobić placki tortilla?
Tortilla pochodzi z Meksyku. Jest to okrągły placek z masy lub mąki kukurydzianej lub pszennej. Najłatwiej kupić gotowy placek i zrobić pyszne nadzienie z tym, co lubimy najbardziej. Istnieje też tortilla hiszpańska, ale to zupełnie inne danie. Też, jak zwykła tortilla, jest rodzajem przekąski, ale jest omletem. My propnujemy przepisy na domowe placki tortilla.

Przepis na tortillę z kurczakiem, warzywami i sosem 


Domowa tortilla z kurczakiem to doskonała przekąska dla całej rodziny. Każdemu będzie smakować. 

Składniki 
  • 2 placki tortilli 
  • 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka 
  • 1 pomidor
  • 1 cebula czerwona 
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 garść mieszanki sałat
  • 1 łyżka sosu czosnkowego 
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 
  • oliwa
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

 
  1. Filet z piersi kurczaka pokroić w kostkę. Kawałki kurczaka smażyć około 10 minut na oliwie. Oprószyć solą, pieprzem i mieloną papryką. 
  2. Cebulę i ogórki pokroić w plasterki. Pomidora pokroić w półplasterki. Przygotowane warzywa połączyć z mieszanką sałat. Oprószyć solą i pieprzem. 
  3. Placki domowej tortilli podgrzać na suchej patelni. Na każdy placek nałożyć porcję warzyw oraz porcję kurczaka. Całość polać sosem czosnkowym i musztardą. Placki tortilli złożyć na jednym z końców i spiąć wykałaczkami. 

Przepis na tortillę z kurczakiem autorstwa Katarzyny Jaworek.
Domowa tortilla z kurczakiem to proste i pyszne danie. Katarzyna Jaworek



Przepis na tortillę z łososiem na zimno


Tortilla z łososiem na zimno to pomysł na smaczną i kolorową przekąskę.

Składniki
  • 1 placek tortilli
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 opakowanie serka śmietankowego
  • 30 dag wędzonego łososia
  • koperek
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie
Tortillę posmarować serkiem. Łososia pokroić w cienkie plastry. Ogórki pokroić w paski. Ułożyć na placku. Posypać pokrojonym koperkiem koprem i przyprawić. Placek zawinąć w rulon w rulon i pokroić na mniejsze porcje.


Przepis na piknikową tortillę zarówno na ciepło jak i na zimno

 

Składniki na sos 
  • 2 łyżki serka naturalnego 
  • 2 łyżki keczupu 
  • 2 łyżeczki musztardy 
  • sok z cytryny
 

Składniki na nadzienie
  • 4 tortilla wraps 
  • 1 podwójna pierś z kurczaka 
  • 1 kulka mozarelli 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 świeży ogórek 
  • 1 kiszony ogórek 
  • sałata lodowa
 
 
Wykonanie
  1. Z jogurtu, musztardy, keczupu i soku z cytryny zrobić sos. Warzywa pokroić w słupki, mozarellę porwać na kawałki.
  2. Mięso przyprawić w ulubiony sposób, pociąć w paski i usmażyć na patelni grillowej. Warzywa umyć, pokroić w słupki, cebulę w piórka. 
  3. Sos rozsmarować na podgrzanym placku, ułożyć liście sałaty lodowej, warzywa, ser i mięso. Placek zawinąć, jego spód podwijając do środka tak aby zawartość nie wypadła dołem. 
  4. Tortille smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno (przed podaniem można podgrzać na patelni lub w zgrzewarce do kanapek).

Przepis na piknikową tortillę autorstwa Katarzyny Skuty

Tortille zrobimy z powodzeniem w domu. Katarzyna Skuta


Przepis na tortillę ze świeżym szpinakiem i wędliną


Tortilla na zimno ze świeżym szpinakiem i wędliną posmakuje każdemu. Będzie doskonałą przekąską na przyjecia.

Składniki
  • 4 placki tortilli
  • 20 dag dobrej wędliny w plasterkach
  • 20 dag młodego szpinaku
  • pomidor
  • 1 papryka
  • 6 łyżek majonezu
  • czosnek
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz,papryka w proszku


Wykonanie
  1. Placki tortilli podgrzać na patelni. Położyć plasterki wędliny, liście młodego szpinaku, plasterki pomidora i pokrojoną w paski paprykę.
  2. Majonez połączyć z jogurtem, dodać wyciśnięty czosnek, musztardę, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryka w proszku i dokładnie wymieszać.
  3. Sos czosnkowy rozprowadzić na warzywach i zwinąć tortille w rożki.



Tortilla - kalorie


Tortilla pszenna (placek) to około 200 kalorii w 100 gramach. Kaloryczność gotowej tortilli będzie więc zależna od tego, co postanowimy włożyć do naszego placka. Najmniej kalorii będzie miała tortilla z grillowanym kurczakiem z lekkim sosem, na przykład pomidorowym. Najwięcej - ze smażonym kurczakiem, z dostkiem na przykład sosu jogurtowo-majonezowego.


Źródło: Dzień Dobry TVN

Komentarze

Dodajesz komentarz jako: Gość

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

Liczba znaków do wpisania:

zaloguj się

Najnowsze wiadomości

Zobacz więcej

Najczęściej czytane

Polecamy

Wideo