Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 21
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Barszcz czerwony bez zakwasu...
fot. archiwum

Tradycyjna kuchnia polska – przepisy. TOP 20 dań obiadowych kuchni polskiej naszych Czytelników

Barszcz czerwony bez zakwasu
Przepis na tradycyjny barszcz czerwony Marii Szymczak z Brzeska.

Składniki
2 kg buraków
20 dag marchewki
20 dag selera
10 dag pietruszki
2 cebule
5 dużych jabłek
5 ząbków czosnku (nieobieranego )
5 liści laurowych
łyżka majeranku
łyżka kminku
łyżka octu
10 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki cukru
łyżeczka pieprzu mielonego
sól, wegeta (do smaku)
2,5 l wody

Wykonanie
Buraki pokroić w plastry, dodać wszystkie składniki i wrzucić do większego garnka. Zalać wodą, ugotować. Pod koniec gotowania dodać ocet i nieobrane jabłka pokrojone w ćwiartki.
Zagotować. Odstawić do następnego dnia. Przecedzić i doprawić według własnego smaku.

Zobacz również

500 plus dla małżeństw już wkrótce? Jaki to projekt?

500 plus dla małżeństw już wkrótce? Jaki to projekt?

Do Zakopanego wróciła zima. Zrobiło się biało. A to nie koniec!

Do Zakopanego wróciła zima. Zrobiło się biało. A to nie koniec!

Polecamy

Idziesz na Kasprowy Wierch? Uważaj na niedźwiedzia!

Idziesz na Kasprowy Wierch? Uważaj na niedźwiedzia!

Groźny wypadek na Podhalu. Są osoby ranne

Groźny wypadek na Podhalu. Są osoby ranne

Sensacyjne prognozy na Paryż. Iga Świątek bez złotego medalu! Wirtualne szaleństwo

Z OSTATNIEJ CHWILI
Sensacyjne prognozy na Paryż. Iga Świątek bez złotego medalu! Wirtualne szaleństwo