MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 21
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Bigos z boczkiem, wieprzowiną, wołowiną, suszonymi grzybami,...
fot. archiwum

Tradycyjna kuchnia polska – przepisy. TOP 20 dań obiadowych kuchni polskiej naszych Czytelników

Bigos z boczkiem, wieprzowiną, wołowiną, suszonymi grzybami, śliwkami i winem

Bigos to tradycyjne danie, które króluje na naszych stołach. Choć jego wykonanie wymaga nieco pracy, mamy pewność, że pyszny i aromatyczny zachwyci wszystkich domowników.

Składniki
2 kg kiszonej kapusty
1/2 główki świeżej kapusty pokrojonej w paski (około 1 kg)
1/2 kg boczku wędzonego
1 kg wieprzowiny (karkówka lub łopatka)
1/2 kg wołowiny
200 g słoniny (najlepiej wędzonej)
4 kiełbasy (np. Kiełbasy Bergera)
15 wędzonych śliwek (mogą być również suszone)
1 szklanka bulionu
4 cebule
100 g suszonych grzybów
2 jabłka winne
250 g przecieru pomidorowego
woda
przyprawy: sól i pieprz w ziarnach (według uznania), 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego,
5 ziaren jałowca, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
czerwone wytrawne wino (1 szklanka)

Wykonanie
Słoninę i boczek pokroić, wrzucić na patelnię, wysmażyć tłuszcz. Dodać pokrojone w  kostkę: wołowinę, wieprzowinę i kiełbasę, a następnie dokładnie obsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Wszystko przełożyć do większego garnka i postawić na niewielkim ogniu. Kapustę kiszoną odcisnąć, opłukać zimną wodą, pokroić i wrzucić do garnka. Świeżą kapustę pokroić i również wrzucić do garnka. Dodać wino, bulion i przecier pomidorowy. Nie można zapomnieć o mieszaniu.
Suszone grzyby zalać niewielką ilością wody na ok. 10 min., aby zmiękły, następnie wraz z tą wodą wlać do bigosu. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, ziarna pieprzu. Gotować jeszcze ok. 4 godziny, od czasu do czasu mieszając. Dodać pokrojone w kostkę jabłka, całe śliwki i resztę przypraw (sól, paprykę słodką, majeranek) i gotować przez ok. 1 godzinę.
Jeżeli w trakcie przyrządzania bigosu okaże się, że jest zbyt suchy i zaczyna przywierać do dna, należy dodać szklankę wody. Jeżeli bigos pomimo mieszania delikatnie się przypali – to nic złego – nada mu to dodatkowych walorów i przyjemnego, dymnego posmaku. Gotowy bigos schłodzić i włożyć do lodówki lub chłodnego pomieszczenia. Bigos można odgrzewać wielokrotnie i za każdym razem będzie jeszcze lepszy. Nadmiar bigosu można pasteryzować lub zamrozić.
Rada: Pamiętaj – bigos należy często mieszać, aby się zbytnio nie przypalił, a smaki dobrze się przenikały.

Zobacz również

Gra świętokrzyska klasa B, grupa 1. Przed nami 22. kolejka [WYNIKI, TABELA]

NOWE
Gra świętokrzyska klasa B, grupa 1. Przed nami 22. kolejka [WYNIKI, TABELA]

Potężny pożar koło Gorzowa. W akcji kilkadziesiąt zastępów straży, samoloty i drony

Potężny pożar koło Gorzowa. W akcji kilkadziesiąt zastępów straży, samoloty i drony

Polecamy

Świątek i Sabalenka finałem w Rzymie tworzą historię. Dawno czegoś takiego nie było!

Świątek i Sabalenka finałem w Rzymie tworzą historię. Dawno czegoś takiego nie było!

Tomasz Tułacz, trener Puszczy: Mam złą wiadomość...

Tomasz Tułacz, trener Puszczy: Mam złą wiadomość...

Otylia Jędrzejczak zaprasza na zawody Otylia Swim Cup!

Otylia Jędrzejczak zaprasza na zawody Otylia Swim Cup!