Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjne bajgle na kanapki. Wypróbowany przepis na domowe pieczywo. Przysmak, który zjesz do ostatniego okruszka

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne, domowe bajgle. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Pyszne, domowe bajgle. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem Katarzyna Puczyńska
Bajgle, czyli chrupkie, drożdżowe bułki w kształcie bransoletki lub obwarzanka. Mimo że największą popularnością bajgle cieszą się w Nowym Jorku, to właśnie Polacy powinni być z nich najbardziej dumni, bo najprawdopodobniej wymyślono je w Krakowie. Mamy dla was przepis na te pyszne bułki. Zobaczcie, jak krok po kroku przygotować bajgle.

Spis treści

Pyszne bajgle - od Krakowa po Nowy Jork

Według kalendarza świąt nietypowych Dzień Bajgla obchodzony jest 15 stycznia. Warto zajadać się tym pieczywem o każdej porze dnia. Zebraliśmy kilka informacji na temat tego pieczywa.

W naszej galerii możecie zobaczyć przygotowania bajgli krok po kroku

Bajgiel to pieczywo o zwartym miąższu z przylegającą skórką. Przepis na ten przysmak został wymyślony w Polsce, najprawdopodobniej w Krakowie. W podaniach historycznych pierwsze wzmianki o bajglach występują już na początku XVII w. (możemy o tym przeczytać m.in. w Słowniku Wyrazów Obcych Władysława Kopalińskiego).

Przepis na bajgle został przewieziony na Manhattan przez emigrantów z Polski. Prawdziwą fortunę zbił na nich pochodzący z Lublina Harry Lender, który w 1927 roku w Connecticut założył pierwszą w Stanach Zjednoczonych fabrykę bajgli poza Nowym Jorkiem. Przygotowanie bajgli nie jest zbyt pracochłonne, ale zrobienie ich wymaga nieco siły. Ciasto jest twarde i trzeba je wyrabiać tak długo, aż zmięknie i stanie się elastyczne.

Swój oryginalny smak i nieco słodką, rumianą skórkę bułki zawdzięczają wcześniejszemu obgotowaniu w słodkiej wodzie. Czynność ta nie jest trudna i zajmuje niewiele czasu.

Przepis na bajgle

Liczba porcji: 16 bajgli.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 20 dag drożdży+ łyżeczka cukru,
  • 500 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • ok. 1,5 l wody do gotowania+ 2 łyżki cukru.

Jak zrobić bajgle?

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce wymieszaj drożdże z cukrem.

  2. Do dużej miski przesiej mąkę, zrób w niej dołek i wlej drożdże. Odstaw na 10 minut.

  3. Dodaj wodę, olej, cukier, sól i wyrób ciasto.

    Nasza rada: wyrabianie ciasta na bajgle jest dość trudne i wymaga nieco czasu i siły, trzeba wyrabiać je tak długo, aż zmięknie i będzie elastyczne, m.in. 10 minut. Warto zatem pomóc sobie mikserem planetarnym lub maszyną do chleba.

  4. Ciasto przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

  5. Ciasto podziel na pół i każdą część na kolejne kawałki. Łącznie powinno wyjść 16 bajgli.

  6. Formuj bajgle i ponownie przykryj ściereczką na kilka minut.

  7. Zagotuj wodę z cukrem.

  8. Wkładaj do wody po 3 bajgle i gotuj przez ok. 40 sekund z jednej strony i 40 sekund z drugiej.

  9. Wyjmij bajgle na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynność powtórz z wszystkimi bajglami.

  10. Piecz bajgle przez ok. 20 minut w 190 stopniach Celsjusza. Gotowe!

Bajgle najlepiej smakują na ciepło.Domowe bajgle smakują wyśmienicie, zarówno na słodko i słono, np. z serkiem czy konfiturą. Przed podaniem warto je podgrzać w piekarniku lub w tosterze. Smacznego!

Zobacz także: Bułki bez drożdży. Przepis na bułeczki z proszkiem do pieczenia. Sekretem jest użycie chińskiej metody przygotowania mąki

Pyszne, domowe bajgle. Zobacz, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij obrazek i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

Tradycyjne bajgle na kanapki. Wypróbowany przepis na domowe ...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tradycyjne bajgle na kanapki. Wypróbowany przepis na domowe pieczywo. Przysmak, który zjesz do ostatniego okruszka - Strona Kuchni

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski