Tradycyjne ciasta na Boże Narodzenie. TOP 10 klasycznych wypieków na święta [PRZEPISY]
Klasyczny miodownik z orzechami
Składniki na ciasto
500 g mąki
200 g masła
2 jajka
2 łyżki miodu
½ szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na masę orzechową
100 g masła
2,5 łyżki miodu
½ szklanki cukru
200 g orzechów włoskich
Składniki na masę budyniową
500 ml mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki cukru kryształu
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g masła
Wykonanie
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać miód, cukier, jajka oraz sodę. Zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części. Dwie części ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszki (wymiary 24x24cm). Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa orzechowa: Orzechy włoskie posiekać. W garnuszku rozpuścić masło. Dodać orzechy, cukier oraz miód. Wymieszać i zagotować. Masę odstawić na chwilę do przestudzenia. Trzecią część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wyłożyć masę orzechową. Wyrównać. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa budyniowa: Z mleka odlać ½ szklanki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać mąki i żółtka. Masę wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z zimnym budyniem na puszystą masę.
Masą przełożyć upieczone placki, tak aby placek z orzechami był na wierzchu. Gotowe ciasto wstawić do godzinę do lodówki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”.