Tradycyjne ciasta na Boże Narodzenie. TOP 10 klasycznych wypieków na święta [PRZEPISY]
Wyjątkowy piernik świąteczny z keksówki
Składniki
3 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1 szklanka wody
1 szklanka śmietany
5 jajek
½ kostki masła
2 łyżki przyprawy do piernika
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
garść rodzynek
garść posiekanych orzechów (włoskich i/lub laskowych)
Wykonanie
1. Rodzynki wkładamy do małej miseczki, zalewam wrzątkiem aby zmiękły, odcedzamy. Orzechy siekamy, dodajemy do nich rodzynki, oprószamy delikatnie mąką.
2. Na dużej teflonowej patelni karmelizujemy 1 szklankę cukru. Kiedy nabierze ciemnozłotego koloru zalewamy cukier 1 szklanką wody.
3. Następnie na patelnię wsypujemy 1 szklankę cukru, dodajemy masło i przyprawę do piernika. Mieszamy dopóki wszystkie składniki się nie rozpuszczą. Odstawiamy do przestygnięcia.
Najlepiej przelać masę karmelową do dużej misy lub w garnka, w której będziemy łączyć pozostałe składniki ciasta.
4. Rozdzielamy białka od żółtek. Za pomocą miksera ubijamy żółtka z 1 szklanką cukru na puszystą masę, po czym dodajemy do ostudzonej masy karmelowej - mieszamy.
5. Następnie do masy karmelowej dodajemy śmietanę i również mieszamy.
6. Potem dodajemy przesianą mąkę i sodę oczyszczoną.
7. Do masy dodajemy pianę z białek ubitą na sztywno ze szczyptą soli. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką lub silikonową szpatulą.
8. Na sam koniec dodajemy rodzynki i orzechy - znów delikatnie mieszamy.
9. Wylewamy ciasto na blachę posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 55 - 60 minut.
10. Po upieczeniu zostawiamy ciasto do ostygnięcia. Dekorujemy polewą czekoladową i posiekanymi orzechami.
Przepis Katarzyny Kośmieder