Tradycyjne ciasta

Tradycyjne ciasta

Grzegorz Tabasz

Dziennik Polski 24

Aktualizacja:

Dziennik Polski 24

Biegam po cukierniach i piekarniach w poszukiwaniu smaków z dzieciństwa. Babcine makowce wypiekane w chlebowym piecu opalanym drewnem.
Tradycyjne ciasta
Torty od cioci z długo ucieraną masą doprawioną zacną brandy. Dzisiaj wszędzie (lub prawie wszędzie), panuje powszechna komercja. Makowiec? Proszę uprzejmie! Nikt nie bawi się we własnoręczne mielenie parzonego maku, lecz zawija w ciasto gotowe nadzienie cukiernicze z puszki.

Nawiasem mówiąc, ciasto to też seryjna mieszanka z torebki. Podobnie szarlotka. Zamiast podsmażanej szarej renety, gotowiec z puszki z byle jakich jabłek. Sernik? Szkoda gadać. Niewielkie pole manewru szefa kuchni wyznacza garść rodzynek i bakalii. Więcej lub mniej. Efekt końcowy to powszechna unifikacja smaku i zapachu.

Skoro klient nie wymaga i kupuje masówkę, to inaczej nie nie będzie. Zacząłem grymasić, a kto szuka, znajdzie. Odkryłem słodką ucieczkę. Wypieki z naturalnych produktów, ręczna robota i tradycyjne receptury. Kolejka długa, ale warto wpisać się na listę. Nie powiem gdzie, bo to reklama. Jeśli jednak zapytacie, to...

Komentarze (3)

Dodajesz komentarz jako: Gość

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

Liczba znaków do wpisania:

zaloguj się

Autor komentarza nie dodał zdjęcia
pytamy

pytamy (gość)

Zgłoś naruszenie treści

pytamy , czekamy czekamy czekamy

Autor komentarza nie dodał zdjęcia
z

z (gość)

Zgłoś naruszenie treści

pewnie gdzieś w Podgórzu...


Autor komentarza nie dodał zdjęcia
Poproszę o

GT (gość)

Zgłoś naruszenie treści

adres...

Najnowsze wiadomości

Zobacz więcej

Najczęściej czytane

Polecamy

Wideo