W skrócie
Ciasto na uszka nie wymaga skomplikowanych i trudno dostępnych składników. Najważniejsza jest napowietrzona mąka pszenna oraz bardzo ciepła woda, która nada ciastu delikatności. Zobacz przepis na miękkie ciasto na uszka.
Ciasto na uszka – przepis na Wigilię
Czas przygotowania: 1,5 godziny (w tym 20 min na ciasta na uszka),
Porcja: na około 70 uszek.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 60 ml ciepłej wody,
- szczypta soli,
opcjonalnie: - 1 jajko,
- 10 ml oleju roślinnego.
Jak zrobić ciasto na uszka?
- Z przesianej mąki pszennej, ciepłej wody i soli należy zagnieść zwarte ciasto.
- Opcjonalnie można dodać 1 jajko i olej roślinny.
- Gotowe ciasto na uszka powinno być elastyczne.
- Można odłożyć je na 10-20 minut, aby uwodnił się gluten i dzięki temu było delikatniejsze.
- Następnie ciasto należy cienko rozwałkować, wykrawać z niego kółka lub wycinać kwadraty.
- Potem trzeba faszerować je nadzieniem z grzybów lub z kiszonej kapusty, a następnie zlepiać na kształt uszek.
Ciasto na uszka: z jajkiem czy bez
Tradycyjnie ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało w składzie jajek. Wystarczyło przesiać mąkę pszenną typu 450-500 i używać gorącej wody do zarabiania. Warto wiedzieć, że dodatek jajka sprawi, że ciasto będzie twardsze. Ciasto na uszka wykonane z mąki, wody i soli będzie natomiast elastyczne. Takie ciasto na uszka będzie też łatwe do rozwałkowania i formowania pożądanego kształtu.
To samo ciasto na uszka i na pierogi
Aby ułatwić i przyspieszyć sobie planowanie dań na wieczerzę wigilijną, można zrobić to samo ciasto na uszka i na pierogi. Jedynie pierogi powinny być wykrawane większą szklanką lub wykrawaczką. Do ciasta na pierogi można dodać żółtko, aby stało się bardziej wyraziste w smaku.
Uszka z mięsem
Zgodnie z panującymi zwyczajami w uszka wigilijne przygotowuje się z dodatkiem suszonych grzybów doprawionych podsmażoną cebulą. W Boże Narodzenie i w drugi dzień Świąt można zrobić uszka z mięsem. W takiej wersji będą świetnie smakować do barszczu z buraków.
Nie tylko uszka na Wigilię
Smakosze wigilijnych potraw z pewnością będą zachwyceni pierogami z soczewicą albo tradycyjnymi pierogami z kapustą i grzybami. Na Wigilię można też przyrządzić pierogi na słodko, czyli faszerowane masą makową lub słodkim twarogiem.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
kup teraz

Patelnia Tefal Unlimited 28cm indukcja G2550672
Patelnia Tefal Unlimited 28cm indukcja G2550672
kup teraz

Patelnia Do Naleśników Jajek Pancakes Indukcja Gaz Fp-7
Patelnia Do Naleśników Jajek Pancakes Indukcja Gaz…
kup teraz

Gerlach Zestaw 3 patelni GRANITEX GREY 20/24/28 cm
Gerlach Zestaw 3 patelni GRANITEX GREY 20/24/28 cm
kup teraz

Patelnia Tefal Unlimited 28cm indukcja G2550672
Patelnia Tefal Unlimited 28cm indukcja G2550672
kup teraz

Patelnia tradycyjna okrągła Tefal Duetto+ 28cm
Patelnia tradycyjna okrągła Tefal Duetto+ 28cm
kup teraz

Gerlach Patelnia Ceramiczna Granitex Indukcja 28CM
Gerlach Patelnia Ceramiczna Granitex Indukcja 28CM
kup teraz

Zestaw patelni Gerlach 20/24/28cm Smart indukcja
Zestaw patelni Gerlach 20/24/28cm Smart indukcja
kup teraz

Patelnie Tefal Duetto 24/28cm rondel 18cm Indukcja
Patelnie Tefal Duetto 24/28cm rondel 18cm Indukcja
kup teraz

Patelnia Do Naleśników Kamienna XXL Ambition 28CM
Patelnia Do Naleśników Kamienna XXL Ambition 28CM
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym