Tradycyjne, domowe ciasta. Klasyczne wypieki, które zawsze warto upiec [PRZEPISY]
Ciasto pleśniak
Składniki na ciasto
½ kg mąki
35 dag margaryny
5 dag cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
Składniki na pianę
6 białek
szklanka cukru
Dodatkowo
powidła lub sezonowe owoce
Wykonanie
Z podanych składników zagnieść ciasto. Od całego ciasta odciąć 2 kulki, włożyć do lodówki na chwilę. Resztę rozwałkować i wyłożyć na blaszkę, rozłożyć na nim nadzienie z powideł lub sezonowych owoców i zetrzeć 1 kulkę ciasta. Piec 1/2 godziny. Ciasto wyciągnąć, dać ubitą na sztywno pianę z 6 białek i szklanki cukru i zetrzeć drugą kulkę ciasta. Upiec na złoto.
To ciasto można piec z dowolnym nadzieniem: owocami sezonowymi np. czernicami, borówkami czy jabłkami. Można posmarować powidłami i posypać rozdrobnionymi orzechami lub migdałami. Do piany można dodać kisiel owocowy i wtedy piana będzie kolorowa. Możliwości jest sporo, a ciasto zawsze smakuje wyśmienicie.
Przepis Koła Gospodyń z Białki