reklama

Tradycyjne i awangardowe

RedakcjaZaktualizowano 
Uczniowie usmażyli 40 kg chrustu i około tysiąca pączków

   "Gdy zatopisz zęba w takiego pączusia, to zaraz do nieba ulata ci dusza" - to fragment "Ody do pączka", którą recytowano wczoraj w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego na imprezie z okazji tłustego czwartku.
   Byli tam uczniowie poprzebierani za pączki, konkursy na formowanie chrustu i na najciekawszą recepturę. Już od tygodnia w szkole smażyło się faworki i pączki: z ajerkoniakiem, różą, a także bardziej awangardowe. - Nie mamy co prawda jeszcze kwadratowych, ale są za to pączki z dziurką, do której włożona jest bita śmietana, albo pączki w kształcie ptysia, przekładane bitą śmietaną lub kremem - mówiła Marta Niebielska-Jaszczyk, dyrektor ZSPS. W sumie uczniom udało się wyprodukować 40 kg chrustu i około tysiąca pączków; trafiły one do gości odwiedzających szkołę, a część do zaprzyjaźnionego domu pomocy społecznej.
   W piwnicach szkoły urządzona jest kuchnia. Na tablicy wypisano kredą przepisy, a kilku uczniów także wczoraj pracowicie wałkowało ciasto na chrust, potem kroiło na prostokąty o wymiarach 8 na 2 cm, nacinało w środku i przewijało. - Najważniejsze w chruście jest ciasto. Musi być elastyczne, inaczej nie da się go uformować. Przy robieniu chrustu trzymamy się ściśle przepisu, nie może być ani grama więcej czy mniej wszystkich składników - opowiadała Izabela Gądek, nauczycielka z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego. Uczniowie robili nie tylko faworki, ale także róże z ciasta na chrust. - Wycina się trzy kółka różnej wielkości i łączy - wyjaśnia Izabela Gądek.
   Przy przygotowywaniu pączków uczniowie musieli przestrzegać kilku zasad: temperatura oleju z dodatkiem smalcu nie może być większa niż 170 stopni, smażenie trwa 4 minuty, a wzorcowy pączek powinien mieć jasną obwódkę. Potem już tylko jeść, a "kiedy kęs ostatni zniknie w twoim brzuchu, wnet lekko się robi na ciele i duchu. I mówisz: `Mój pączku, ty jesteś jak zdrowie, kto ciebie spróbował, ten tylko się dowie`" ("Oda do pączka").
(AM)
Fot. Piotr Kędzierski

Flesz - nowi marszałkowie Sejmu i Senatu, sukces opozycji

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3