Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
NIE. Spożywanie surowej mąki np. podczas przygotowywania...
fot. nadianb/123RF

Tych produktów nigdy nie jedz surowych! Grozi to zatruciem i może mieć poważne skutki. Uważaj w szczególności na ziemniaki i mięso

Surowa mąka

NIE. Spożywanie surowej mąki np. podczas przygotowywania ciasta, może grozić zakażeniem układu pokarmowego bakteriami E. coli, Salmonelli czy Listerii. Mogą one trafić do mąki jeszcze na polu, ale także później w trakcie produkcji i transportu. Jedynie poddanie jej obróbce cieplnej pozwala na pozbycie się drobnoustrojów. Należy pamiętać także o dokładanym umyciu powierzchni, z którymi miało styczność surowe ciasto czy sama mąka.

Zobacz również

Już wkrótce Łabiszyńskie Spotkania z Historią. Co czeka nas w 2024 roku?

Już wkrótce Łabiszyńskie Spotkania z Historią. Co czeka nas w 2024 roku?

Piłkarskie Orły. Gracze Radomiaka otwierają majową klasyfikację strzelców [ZDJĘCIA]

Piłkarskie Orły. Gracze Radomiaka otwierają majową klasyfikację strzelców [ZDJĘCIA]

Polecamy

Drugi trailer GTA VI w maju? Mogą też pojawić się pierwsze zdjęcia z gry

Drugi trailer GTA VI w maju? Mogą też pojawić się pierwsze zdjęcia z gry

Najnowszy ranking krakowskich liceów i techników. "Piątka" druga w Polsce!

Najnowszy ranking krakowskich liceów i techników. "Piątka" druga w Polsce!

Najnowszy ranking ATP. Gdzie jest Hubert Hurkacz?

Najnowszy ranking ATP. Gdzie jest Hubert Hurkacz?