Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Te warzywa zawierają azotany, które hamują namnażanie się...
fot. Bartosz Luczak/gettyimages

Tych rzeczy nie odgrzewaj – grozi to zatruciem pokarmowym. Zobacz, które potrawy najlepiej jeść od razu po ugotowaniu lub na zimno

Sałata, szpinak, seler, buraki i rzepa

Te warzywa zawierają azotany, które hamują namnażanie się toksycznych drobnoustrojów chorobotwórczych, w tym groźnej bakterii Clostridium botulinum, która wydziela silnie trujący jad kiełbasiany.

Jednak ponowne podgrzewanie tych warzyw przekształca ok. 25 proc. azotanów w bardzo toksyczne nitrozoaminy i azotyny, które mają właściwości rakotwórcze. Związki te mogą wywołać sinicę i niedotlenienie tkanek oraz obniżyć wchłanianie witaminy A.

Dodatkowo azotyny zaburzają prawidłowe funkcjonowanie błony śluzowej jelita cienkiego, przez co zwiększają ryzyko wniknięcia szkodliwych patogenów.

Zobacz również

Pierwszy maja na Lisiej Górze

Pierwszy maja na Lisiej Górze

Park kieszonkowy przy hajnowskim "Polaku". Warto tu zajrzeć i przysiąść wśród zieleni

NOWE
Park kieszonkowy przy hajnowskim "Polaku". Warto tu zajrzeć i przysiąść wśród zieleni

Polecamy

Grał w Wiśle i Pogoni. Komu kibicuje w finale Pucharu Polski?

Grał w Wiśle i Pogoni. Komu kibicuje w finale Pucharu Polski?

Pięć dogrywek Wisły i Pogoni w drodze do finału Pucharu Polski

Pięć dogrywek Wisły i Pogoni w drodze do finału Pucharu Polski

Kolega z ataku w Barcelonie obrażony na Lewandowskiego? Wymowne zachowanie

Kolega z ataku w Barcelonie obrażony na Lewandowskiego? Wymowne zachowanie