MKTG SR - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Te warzywa zawierają azotany, które hamują namnażanie się...
fot. Bartosz Luczak/gettyimages

Tych rzeczy nie odgrzewaj – grozi to zatruciem pokarmowym. Zobacz, które potrawy najlepiej jeść od razu po ugotowaniu lub na zimno

Sałata, szpinak, seler, buraki i rzepa

Te warzywa zawierają azotany, które hamują namnażanie się toksycznych drobnoustrojów chorobotwórczych, w tym groźnej bakterii Clostridium botulinum, która wydziela silnie trujący jad kiełbasiany.

Jednak ponowne podgrzewanie tych warzyw przekształca ok. 25 proc. azotanów w bardzo toksyczne nitrozoaminy i azotyny, które mają właściwości rakotwórcze. Związki te mogą wywołać sinicę i niedotlenienie tkanek oraz obniżyć wchłanianie witaminy A.

Dodatkowo azotyny zaburzają prawidłowe funkcjonowanie błony śluzowej jelita cienkiego, przez co zwiększają ryzyko wniknięcia szkodliwych patogenów.

Zobacz również

Władze Bydgoszcz trąbią o sukcesie Park&Ride, ale zdaje się, że do niego jeszcze dale

NOWE
Władze Bydgoszcz trąbią o sukcesie Park&Ride, ale zdaje się, że do niego jeszcze dale

Kraksa na skrzyżowaniu. Zderzyły się dwa auta

NOWE
Kraksa na skrzyżowaniu. Zderzyły się dwa auta

Polecamy

Trzy osoby poszkodowane w porannym wypadku w Izdebniku

Trzy osoby poszkodowane w porannym wypadku w Izdebniku

Oto główny kandydat na trenera Wisły Kraków

Oto główny kandydat na trenera Wisły Kraków

Pojechał na skróty, wprost na skup. Kolizja dwóch pojazdów pod Krakowem

Pojechał na skróty, wprost na skup. Kolizja dwóch pojazdów pod Krakowem