U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski i dania PRL na każdej domówce [PRZEPISY]

mad
Jakie kultowe przekąski i dania królowały w PRL na każdej domówce? Zobaczcie!
Jakie kultowe przekąski i dania królowały w PRL na każdej domówce? Zobaczcie! Fot. NAC
Sałatka jarzynowa, zimne nóżki, jajka w majonezie, koreczki z kiełbasy i żółtego sera, sos tatarski i obowiązkowo paluszki w szklance – oto kultowe przekąski na każdej domówce w PRL. Macie ochotę zorganizować imprezę w stylu „czasów słusznie minionych”? Zobaczcie nasze propozycje na menu rodem z PRL. Będzie smacznie i sentymentalnie.

„Co to jest? Co za szczęście że wcześnie wróciłam! Co za szczęście! Czy Pani oszalała? Szynka była na święta, schab też, groszku też nigdzie nie można dostać! O, i cały słoik grzybków. (…) Staropolskie obyczaje! Psia krew! Zastaw się a postaw się!”.

Kto z nas nie pamięta sceny z kultowej filmu „Kogel mogel”. U pani Barbary Wolańskiej, na proszonej imprezie, zamiast schabu i szynki na stole wylądowały koreczki i paluszki. I choć obraz to przerysowany – nie ma się co dziwić – w czasach głębokiego PRL, u przysłowiowej cioci na imieninach na stołach pojawiało się to, co akurat można było dostać. A że w sklepach królował głównie ocet, panie domu robiły co mogły, by nakarmić gości.
Dziś z powodzeniem możemy zorganizować imprezę w stylu PRL. Na stole nie może zabraknąć jajek w majonezie (hit każdej udanej zakrapianej domówki), śledzi, sałatki jarzynowej, kultowych koreczków czy galarety. Czasami pojawiała się też pasta jajeczna. Jeżeli ktoś ma ochotę może przygotować nawet domowy paprykarz szczeciński. A na ciepło? Oczywiście pikantne flaki! Z deserów proponujemy domowego piszingera, blok czekoladowy czy ciasteczka „ziemniaczki”.

Gotowi na imprezę w stylu PRL? Zobaczcie przepisy:

  • Sałatka jarzynowa według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich
  • Domowy paprykarz szczeciński
  • Sałatka śledziowa z jajkiem, porem i kukurydzą
  • Tradycyjne śledzie w oleju
  • Jajka z majonezem lub jajka faszerowane
  • Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką
  • Pasta jajeczna
  • Tradycyjne flaki
  • Blok czekoladowy
  • Piszinger
  • Domowe ciasteczka ziemniaczki
  • Leśne szyszki z ryżu preparowanego i krówek

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Jeżeli zajadałeś się paprykarzem szczecińskim, uwielbiałeś zimne nóżki, a przynajmniej raz w tygodniu na twoim stole lądowały kotlety z mortadeli – ten quiz jest dla ciebie!:

Jesienna turystyka w Polsce

Wideo

Materiał oryginalny: U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski i dania PRL na każdej domówce [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie