Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

U Jana Barana jada się po królewsku

Katarzyna Kachel
Michal Sikora / Polskapresse
Plebiscyt Smaki Krakowa 2015. W pierwszym etapie to Państwo zgłaszają restauracje, w których lubią jeść. Jeśli uda się Państwu uzasadnić wybór w przekonujący sposób, mają Państwo szansę dołączyć do kapituły. Naszymi partnerami są Stary Kleparz oraz Unia Marketing&PR.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Należy do wołowatych, a to z reguły spore zwierzęta. Dorosły tryk potrafi ważyć nawet 150 kilogramów. W restauracji Pod Baranem nijak takiego barana nie mogło zabraknąć. Pieczony jest przez szefa kuchni na złoty kolor i serwowany jako specjalność lokalu. Obok maczanki po krakowsku, flaków i żurku.

Przy ulicy św. Gertrudy jada się po królewsku, i to nie tylko dlatego, że do Wawelu blisko. Jan Baran, właściciel miejsca, w którym stołują się generałowie, literaci, artyści i politycy, umyślił sobie bowiem, że dania będą słusznych wielkości. Od serca.

Tak jak choćby boeuf Strogonow, potrawa, którą wyprzedza historia. Historia z Wisławą Szymborską w tle. Przed słynnymi kolacyjkami zawsze zamawiała "strogonowa" u Barana. Ryż gotowała sama, a od szefa dostawała jedną z firmowych nalewek. "Które są doskonałe, wytrawne, lekko słodkawe, idealne do ciast, jak i na trawienie".

Robi je sam Jan Baran wedle tajnych przepisów i częstuje nimi gości. "To taki rytuał" - napisał pan Zbigniew, który zgłosił restaurację do naszego plebiscytu. Nie podał ulubionej potrawy, bo smakuje mu zarówno dziczyzna, jak i ryby, kaczka w sosie jabłkowo-cynamonowym oraz desery (najbardziej torcik, wymyślony specjalnie przez pana Jana dla żony Krystyny).

Panu Zbigniewowi dziękujemy, czekamy na Państwa propozycje. Liczymy, że na listę trafią lokale, które promują świetne jedzenie, mają mądrze przemyślaną kartę i dbają o jakość produktów.

Mają Państwo czas do 31 sierpnia. Restauracje można zgłaszać w 9 kategoriach: kuchnie polska, żydowska i bliskowschodnia, włoska, francuska i inna śródziemnomorska, azjatycka, obu Ameryk, wegetariańska, autorska i "szybka pycha".

Propozycje i zgłoszenia można wysyłać na adres e-mailowy: [email protected] poprzez formularz ze strony www.dziennikpolski24.pl. Zgłoszenia listowne trzeba wysłać na adres: al. Pokoju 3, 31-548 Kraków, z dopiskiem "Smaki Krakowa 2015".

Restauracje możecie zgłaszać w 9 kategoriach:

W kapitule plebiscytu Smaki Krakowa 2015 zasiadają:

Anna Starmach - absolwentka francuskiej prestiżowej szkoły Le Cordon Bleu oraz jurorka MasterChefa,
Adam Chrząstowski - szef kuchni restauracji Ed Red,
Dominika Wójciak - zwyciężczyni 3 edycji programu MasterChef, autorka bloga kulinarnebezdroża.blogspot.com
Małgorzata Cetera-Bulka - Prezes Polska Press Oddział w Krakowie,
Małgorzata Nitek - z-ca Redaktora Naczelnego Dziennika Polskiego,
Czytelnik, który przesłał najciekawsze uzasadnienie kandydatury.

Smaki Krakowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: U Jana Barana jada się po królewsku - Plus Dziennik Polski

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski