Choć pogoda w długi weekend raczej nas nie rozpieszcza, na pewno znajdą się tacy, którzy nie odmówią sobie grilla. W końcu mamy majówkę! Warto jednak pamiętać, że nie każde miejsce nadaje się na grillowanie. Ci, którzy będą to robić na balkonie lub w miejskim parku, muszą się liczyć z mandatem.
– Na początku wyjaśnijmy, że samo grillowanie nie jest wykroczeniem. Dlatego z zachowaniem pełnej odpowiedzialności i stosując się do obowiązujących przepisów, możemy spokojnie grillować w wielu miejscach na terenie miasta – mówi Marek Anioł, rzecznik krakowskiej straży miejskiej.
Jednocześnie przestrzega, że biesiadnicy zakłócający porządek, spożywający alkohol w miejscu zabronionym albo niszczący zieleń narażają się na sankcje. – Wypisanie mandatu zależy od decyzji patrolu podejmującego interwencję. Strażnik ma do dyspozycji pouczenie, mandat karny lub wniosek o ukaranie do sądu – wymienia Anioł.
Czy mogę rozpalić grilla na balkonie? – to jedna z najczęstszych wątpliwości, jakie mają mieszkańcy. – W takich przypadkach funkcjonariusze nie podejmą interwencji. Balkon w mieszkaniu to miejsce prywatne i z takim problemem lepiej zwrócić się do administracji czy zarządcy budynku – tłumaczy Marek Anioł.
Odpowiednie regulacje w sprawie grillowania na balkonach mogą wprowadzić spółdzielnie mieszkaniowe.
– Do tej pory nie mieliśmy takich przypadków, więc nie tworzyliśmy zbędnych zakazów – mówi Jerzy Mędrek ze spółdzielni przy ul. Pachońskiego 6. Nie brak jednak w Krakowie wspólnot mieszkaniowych, które wprowadziły ograniczenia w używaniu grilla. Dlatego nim rozpoczniemy biesiadę na balkonie, sprawdźmy regulamin budynku, w którym mieszkamy.
Bez względu na miejsce grillowania nie wolno zapominać o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa. – Musimy zachować ostrożność zarówno przy używaniu węgla drzewnego, jak i grilla elektrycznego, który pracuje pod wysokim napięciem. Dlatego trzeba stosować się do instrukcji producenta takiego urządzenia – podkreśla kpt. Sebastian Woźniak z małopolskiej straży pożarnej.
Podczas majówki z grillem rodzice powinni zwracać szczególną uwagę na swoje pociechy. – Największym zagrożeniem są rozpałki, które – pozostawione w miejscu dostępnym dla dzieci – mogą być przyczyną wypadku. Nie brakuje przypadków, kiedy nieodpowiednio użyta rozpałka wybuchała, powodując obrażenia ciała – mówi kpt. Sebastian Woźniak.
Straż pożarna każdego roku przypomina także, że rozpalanie grilla oraz ogniska w odległości 100 metrów od lasu i na terenach śródleśnych jest zakazane przez prawo. Przygotowując gorące posiłki na świeżym powietrzu, powinniśmy więc pamiętać o zachowaniu zasad bezpieczeństwa.
– Jeszcze przed rozpoczęciem rozpalania grilla najlepiej okopać go dookoła ziemią. Natomiast kiedy już kończymy biesiadowanie, powinniśmy polać rozżarzone węgle dużą ilością wody, ponieważ mogą one bardzo długo utrzymywać wysoką temperaturę – radzi kpt. Sebastian Woźniak.
Grillowanie cieszy się wśród Polaków niesłabnącą popularnością, co przekłada się na coraz większe zyski producentów grillowego asortymentu. Z szacunków firmy badawczej Euromonitor International wynika, że wartość rynku produktów grillowych w Polsce przekracza 270 mln zł.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?