Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ulubiona majowa rozrywka może skończyć się wypadkiem lub pożarem

Piotr Drabik
Rozpalając grilla, należy zachować szczególną ostrożność
Rozpalając grilla, należy zachować szczególną ostrożność FOT. GRZEGORZ JAKUBOWSKI
Bezpieczeństwo. Straż miejska ostrzega przed konsekwencjami grillowania w niedozwolonym miejscu. Strażacy apelują o ostrożność.

Choć pogoda w długi weekend raczej nas nie rozpieszcza, na pewno znajdą się tacy, którzy nie odmówią sobie grilla. W końcu mamy majówkę! Warto jednak pamiętać, że nie każde miejsce nadaje się na grillowanie. Ci, którzy będą to robić na balkonie lub w miejskim parku, muszą się liczyć z mandatem.

– Na początku wyjaśnijmy, że samo grillowanie nie jest wykroczeniem. Dlatego z zachowaniem pełnej odpowiedzialności i stosując się do obowiązujących przepisów, możemy spokojnie grillować w wielu miejscach na terenie miasta – mówi Marek Anioł, rzecznik krakowskiej straży miejskiej.

Jednocześnie przestrzega, że biesiadnicy zakłócający porządek, spożywający alkohol w miejscu zabronionym albo niszczący zieleń narażają się na sankcje. – Wypisanie mandatu zależy od decyzji patrolu podejmującego interwencję. Strażnik ma do dyspozycji pouczenie, mandat karny lub wniosek o ukaranie do sądu – wymienia Anioł.

Czy mogę rozpalić grilla na balkonie? – to jedna z najczęstszych wątpliwości, jakie mają mieszkańcy. – W takich przypadkach funkcjonariusze nie podejmą interwencji. Balkon w mieszkaniu to miejsce prywatne i z takim problemem lepiej zwrócić się do administracji czy zarządcy budynku – tłumaczy Marek Anioł.

Odpowiednie regulacje w sprawie grillowania na balkonach mogą wprowadzić spółdzielnie mieszkaniowe.

– Do tej pory nie mieliśmy takich przypadków, więc nie tworzyliśmy zbędnych zakazów – mówi Jerzy Mędrek ze spółdzielni przy ul. Pachoń­skie­go 6. Nie brak jednak w Krakowie wspólnot mieszkaniowych, które wprowadziły ograniczenia w używaniu grilla. Dlatego nim rozpoczniemy biesiadę na balkonie, sprawdźmy regulamin budynku, w którym mieszkamy.

Bez względu na miejsce grillowania nie wolno zapominać o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa. – Musimy zachować ostrożność zarówno przy używaniu węgla drzewnego, jak i grilla elektrycznego, który pracuje pod wysokim napięciem. Dlatego trzeba stosować się do instrukcji producenta takiego urządzenia – podkreśla kpt. Sebastian Woźniak z małopolskiej straży pożarnej.

Podczas majówki z grillem rodzice powinni zwracać szczególną uwagę na swoje pociechy. – Największym zagrożeniem są rozpałki, które – pozostawione w miejscu dostępnym dla dzieci – mogą być przyczyną wypadku. Nie brakuje przypadków, kiedy nieodpowiednio użyta rozpałka wybuchała, powodując obrażenia ciała – mówi kpt. Sebastian Woźniak.

Straż pożarna każdego roku przypomina także, że rozpalanie grilla oraz ogniska w odległości 100 metrów od lasu i na terenach śródleśnych jest zakazane przez prawo. Przygotowując gorące posiłki na świeżym powietrzu, powinniśmy więc pamiętać o zachowaniu zasad bezpieczeństwa.

– Jeszcze przed rozpoczęciem rozpalania grilla najlepiej okopać go dookoła ziemią. Natomiast kiedy już kończymy biesiadowanie, powinniśmy polać rozżarzone węgle dużą ilością wody, ponieważ mogą one bardzo długo utrzymywać wysoką temperaturę – radzi kpt. Sebastian Woźniak.

Grillowanie cieszy się wśród Polaków niesłabnącą popularnością, co przekłada się na coraz większe zyski producentów grillowego asortymentu. Z szacunków firmy badawczej Euromo­ni­tor International wynika, że wartość rynku produktów grillowych w Polsce przekracza 270 mln zł.

[email protected]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski