Uniwersytet Rolniczy zajmie się bezpieczną żywnością. Powstanie m.in. młyn i mini browar

Małgorzata Mrowiec
Małgorzata Mrowiec
wizualizacja UR
Uniwersytet Rolniczy będzie miał swoje Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności. Budowa obiektu pochłonie ponad 37 mln złotych. Właśnie została podpisana umowa z wykonawcą, firmą Warbud. Całość prac powinna zostać zrealizowana w ciągu dwóch lat.

FLESZ - Która praca skraca życie?

Nowy obiekt zostanie zbudowany przy ulicy Balickiej w Krakowie, obok budynku Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego. Jak informuje uczelnia, Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności będzie ośrodkiem z najnowocześniejszą w Polsce południowej infrastrukturą, która pozwoli na zintensyfikowanie działalności badawczo-rozwojowej i wdrożeniowej dotyczącej innowacji w produkcji bezpiecznej żywności. Powstanie ośrodka ma się też przyczynić m.in. do poprawy jakości produktów żywnościowych na rynku oraz pojawienia się nowych produktów.

W nowym obiekcie znajdą się m.in. linie produkcyjne: piekarsko-ciastkarska wraz z magazynem i młynem, mięsa wraz z magazynem, ryb, a także do produkcji soków, napojów i win z leżakownią i magazynem, a także mleka z magazynem. Powstanie mini browar ze śrutownią, magazynem i leżakownią piw. W projekcie znalazły się również specjalistyczne pracownie (sensoryczna z przygotowalnią, gastronomiczna, nutrigenomiki, proteomiki, histologiczna, komórek pierwotnych, wysokospecjalistycznych technik analitycznych, HPLC MS-MS) oraz laboratoria: mikrobiologiczne, analityczne, technologii przetwarzania odpadów, fizycznych modyfikacji, suszarnicze i odzyskania substancji prozdrowotnych, ekstruzji i tłoczenia, sortowania, konfekcjonowania, pakowania i znakowania surowców i produktów, przechowalnicze, automatyzacji procesów technologicznych, bioreaktory.

"W ramach Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności prowadzonych będzie szereg szczegółowych i specjalistycznych badań innowacyjnych, które pozwolą na wykonanie różnych prac dla gospodarki, umożliwiających wdrożenie produktów, technologii i procedur podnoszących bezpieczeństwo i zapewniających wysoką jakość żywności" - opisuje uczelnia.

Przedsięwzięcie będzie współfinansowane w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

FLESZ - Koronawirus w Polsce. Zachowajmy czujność i zdrowy rozsądek

Wideo

Materiał oryginalny: Uniwersytet Rolniczy zajmie się bezpieczną żywnością. Powstanie m.in. młyn i mini browar - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie