Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Urok lokalnego jedzenia

(RS)
Sobota – niedziela, 5 – 6 kwietnia, Forum Przestrzenie. Festiwal kulinarny Najedzeni Fest odbędzie się tym razem pod hasłem „slow food”, czyli tradycyjnego jedzenia.

Wśród wystawców znajdzie się grupa producentów rekomendowanych przez Stowarzyszenie Slow Food Polska. Przed nadchodzącą Wielkanocą będzie można napełnić spiżarnię rozmaitymi smakołykami: od kiełbasy lisieckiej i krakowskiej suchej od Staszka Mądrego, po sery kozie od Maziejuków i miody pitne z pasieki Jaros. Na stoiskach pojawią się też produkty włoskie i tureckie.

Goście festiwalu spróbują też potraw przygotowanych przez krakowskich restauratorów. Tegorocznym debiutantem na naszym festiwalu będzie m.in. uzbecka restauracja Samarkanda.

W czasie festiwalu odbędą się warsztaty, laboratoria i pokazy na scenie. Dowiemy się m.in., jak upiec chleb, przyrządzić pierożki razowe z rybą, zbudować domek dla pszczół, a miodosytnicy opowiedzą o rodzajach miodów, także tych pitnych.

Festiwalowi będzie towarzyszył, 5 kwietnia, nocny maraton kulinarnych filmów dokumentalnych – Najedzeni Fest! Movie przy jedzeniu, który odbędzie się w Kinie Pod Baranami. Sam festiwal – 6 kwietnia od godz. 11 do 18.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski