Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Urzędnicy szukają chętnych do prowadzenia trzech restauracji na stadionie Wisły

Piotr Tymczak
Stadion ma lokale do wynajęcia
Stadion ma lokale do wynajęcia FOT. ANDRZEJ WIŚNIEWSKI
Przetarg. Zarząd Infrastruktury Sportowej w Krakowie ogłosił przetarg ofertowy na prowadzenie obsługi punktów cateringowych oraz restauracji, znajdujących się na Stadionie Miejskim im. H. Reymana przy ul. Reymonta 22.

W sumie na terenie obiektu Wisły do zagospodarowania są 23 punkty cateringowe i trzy pomieszczenia na restauracje. Oferta dotyczy umowy dzierżawy na okres 10 lat.

Ogłoszenie przetargu przez ZIS jest następstwem tego, że ta miejska jednostka nie znalazła operatora dla lokali komercyjnych na stadionie. ZIS prowadził rozmowy w tej sprawie z firmą Trias EE, ale negocjacje nie doprowadziły do porozumienia w kwestiach finansowych.

Ze względu na negocjacje z firmą Trias EE, ZIS wstrzymywał się z wynajęciem powierzchni biurowych, restauracyjnych czy parkingów wokół stadionu. Jeżeli nadal stałyby puste, to miasto nie zarabiałoby na nich i gmina musiałaby w całości dopłacać do utrzymania obiektu. Rocznie to koszt ok. 5 mln zł, z tego 2 mln zł za wynajem stadionu na mecze i część powierzchni biurowych płaci Wisła.

Restauracje mogą zostać uruchomione na trybunie wschodniej na poziomie pierwszym ( lokal o powierzchni 387 mkw.) oraz trybunie zachodniej na poziomie pierwszym (770 mkw. i 590 mkw.) Dzierżawca pomieszczeń, oprócz prowadzenia restauracji, świadczyć będzie usługi cateringowe dla widzów w trakcie imprez, w tym także dla kibiców podczas meczów rozgrywanych przez Wisłę Kraków.

Warunkiem zawarcia umowy dzierżawy będzie przedstawienie przez najemcę pisemnego porozumienia zawartego z Wisłą Kraków SA, określającego warunki organizacji cateringu w trakcie imprez organizowanych przez ten klub. Punkty cateringowe oraz restauracje i ich zaplecze nie posiadają wyposażenia. Dzierżawca zobowiązany będzie do wyposażenia pomieszczeń w urządzenia.

Oferty na wynajem powierzchni restauracyjnych i cateringowych można składać w ZIS do 12 maja. Oceniane będą one według następującego kryterium: zaproponowana wysokość czynszu dzierżawnego – waga 50 proc., opis asortymentu – 30 proc., koncepcja wykorzystania restauracji – 10 proc., opis dotychczas prowadzonej działalności, referencje itp. – 10 proc.

W przypadku kryterium „opis asortymentu” oceniana będzie jego różnorodność. Natomiast przy ocenie koncepcji wykorzystania restauracji pod uwagę będzie brane m.in. to, czy ma działać tylko w czasie imprez na stadionie, czy też na stałe.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski