Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Uwaga! W parówkach wyprodukowanych w chrzanowskich zakładach stwierdzono obecność bakterii groźnej dla zdrowia

Bogusław Kwiecień
Bogusław Kwiecień
Archiwum GK
Kto kupił parówki o numerze partii 180524001 nie powinien ich spożywać pod żadnym pozorem, szczególnie na surowo

To pilna wiadomość dla smakoszy parówek z szynki Madej Wróbel wyprodukowanych w Zakładach Mięsnych Unimięs. Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące parówek  Simply food o wadze 200 gramów, w którym stwierdzono bakterie Listeria monocytogenes, które stanowią zagrożenie dla ludzkiego zdrowia.
 
Bakterie wykryto w jednej z pięciu próbek produktu w ilości 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram), podczas gdy zgodnie z prawem żywnościowym w żadnej z pięciu badanych próbek nie może być więcej niż 100 jtk/g. Obowiązujący termin przydatności do spożycia to 16 czerwca 2018 roku.

Kto kupił parówki o numerze partii 180524001 (numer operatora 28) nie powinien ich spożywać pod żadnym pozorem, szczególnie na surowo. GIS podjął decyzję o wycofaniu tej partii parówek z chrzanowskiej spółki.

Władze sanitarne nakazały jednocześnie podjęcie odpowiednich działań kontrolnych. - Takie postępowanie jest w tej chwili prowadzone - potwierdzono nam w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Chrzanowie, ale na wyniki trzeba zaczekać.

Z kolei firma Madej Wróbel odpowiedzialna za wprowadzenie parówek na rynek wydała na Facebooku oświadczenie, w którym zapewnia, że zakwestionowana partia została od razu wycofana i z posiadanych przez nią informacji wynika, że parówek tych nie można już kupić w sklepach.

Jednocześnie zapowiedziała podjęcie działań, które wyjaśnią, jak mogło dojść do skażenia oraz zapobiegną powstawaniu podobnych problemów w przyszłości. Firma z Rudy Śląskiej przeprasza za zaistniałą sytuację.

ZOBACZ KONIECZNIE:

WIDEO: Mówimy po krakosku - odcinek 14. "Biber"

Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiał oryginalny: Uwaga! W parówkach wyprodukowanych w chrzanowskich zakładach stwierdzono obecność bakterii groźnej dla zdrowia - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski