W "Ekonomiku" poznają kraje Europy od kuchni

BK
Młodzież z Powiatowego Zespołu nr 4 Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Oświęcimiu, uczestnicząca w wielostronnym projekcie w ramach programu Comenius "Wykorzystanie aromatycznych ziół i przypraw w tradycyjnych przepisach" nie może doczekać się już na bezpośrednie kontakty z rówieśnikami z 8 szkół w różnych krajach Europy.

EDUKACJA. Partnerami uczniów oświęcimskiego PZ nr 4 są rówieśnicy z: Francji, Belgii, Rumunii, Włoch, Cypru i Turcji

Partnerami uczniów oświęcimskiego "Ekonomika" są rówieśnicy: z Francji, Belgii, Rumunii, Włoch, Cypru i Turcji, z którymi obecnie komunikują się przez internet. Projekt rozpoczął się we wrześniu ub. r. - Dotychczas opracowaliśmy przepisy na polskie potrawy i przetłumaczyliśmy je na język angielski. Obliczyliśmy skład i wartości odżywcze naszych dań. Poznajemy właściwości i wykorzystanie ziół i przypraw. Na wspólnym blogu można znaleźć również przepisy naszych partnerów, które tłumaczymy na język polski. Dzięki temu poznajemy specjalności kuchni różnych narodów: rumuńskie sarmale, włoski deser z ricotty czy belgijski omlet z ziołami - opowiadają uczniowie.

Osobiście zagranicznych uczestników projektu będą mieli okazję poznać w maju. Przed nimi tydzień w Rumunii, w Turcji i na Cyprze. Trzy grupy jednocześnie wyjadą do tych krajów, by kontynuować pracę nad projektem. - Już się do tego przygotowujemy. Poznajemy historię, kulturę, obyczaje krajów, do których jedziemy. Szukamy informacji o zabytkach, które będziemy zwiedzać, o tradycjach, zwłaszcza kulinarnych, często tak odmiennych od naszych - mówi szkolny koordynator projektu Danuta Budzoń.

W bezpośrednią realizację zadań projektu jest zaangażowanych 18 uczniów, którzy na zajęciach pozalekcyjnych, a często i w domu, pracują pod kierunkiem nauczycieli: Danuty Budzoń, Estery Rzenno-Katerli, Barbary Zając, Anny Bibrzyckiej, Małgorzaty Klekot i Małgorzaty Szaniawskiej. Wielu innych nauczycieli tematy związane z projektem podejmuje ponadto na swoich lekcjach. Uczniowie poznają angielskie słownictwo związane z gastronomią, opracowują propozycje pierwszej strony kalendarza kulinarnego, który ma być m.in. efektem projektu, a przede wszystkim - sporządzają potrawy z wykorzystaniem ziół i przypraw.

- Projekt otrzymał dofinansowanie ze środków programu "Uczenie się przez całe życie" w wysokości 24 tys. euro. Ponadto szkoła podjęła współpracę z producentem przypraw firmą Prymat, która w ramach sponsoringu przekaże nam swoje produkty. Wykorzystamy je na zajęciach praktycznych w szkole, a także na warsztatach w trakcie pobytu w krajach partnerskich. Już teraz, po pierwszym etapie projektu, widać, jak wiele korzyści przynosi naszym uczniom zaangażowanie w tego typu przedsięwzięcie. Wzrastają ich umiejętności i wiedza w wielu dziedzinach - z zakresu technologii informacyjnej, języka angielskiego, przedmiotów zawodowych, wiedzy o kulturze, historii czy geografii - pokreśla dyrektor Bogusława Bebak.

(BK)

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie