Edyta Klisiewicz FOT. ANADRZEJ BANAŚ
- Czekoladowe pierogi z truskawkami, które przygotowała Pani restauracja, to są pierogi na obiad czy bardziej na deser?
- Jak kto woli. Można traktować je jako główny posiłek, a można serwować jako deser.
- Skąd taki oryginalny pomysł?
- Długo myśleliśmy, jak zaskoczyć publiczność i konkursowe jury. Wiemy, że z roku na rok wygrywają pierogi z kaszą, kaczką, gęsią, różnymi poważnymi smakami. Dlatego my postanowiliśmy to zmienić i postawiliśmy na słodkości.
- Od razu było wiadomo, że to będzie czekolada i truskawka?
- Najpierw myśleliśmy o borówce, ale w końcu po próbie stanęło na truskawce. Do owocu dołożyliśmy ciasto czekoladowe i na koniec wszyscy spróbowaliśmy naszego przysmaku w restauracji. Okazało się, że to jest to.
- A czekolada jest tylko w cieście czy też w farszu?
- I tu, i tu. Z powodu tej czekolady nasze pierożki mają bardzo ciemny brązowy kolor.
- Czemu pierogi nie mogą być zwykłe, proste, tak jak pokazuje tradycja? Czy ludzie takich nie lubią najbardziej?
- No właśnie okazuje się, że niekoniecznie. Dziś także w kuchni trzeba stawiać na szaleństwo. Zresztą już teraz, kiedy opadną emocje konkursowe, chcemy zastanawić się, czym zaskoczymy gości w przyszłym roku. Bo pieróg zwykły ruski czy z mięsem już nie wystarczy. Gusta klientów trzeba zachwycić nie tylko smacznym farszem i miękkim ciastem, ale także kolorystyką, niecodziennym smakiem .
- Jak podaje się taki pierogowy przysmak? Czy trzeba go jakoś specjalnie gotować?
- Nie. Nasze pierożki można gotować i opiekać. My serwujemy je gotowane z kwaśną śmietanką i świeżą truskawką na górze. Tak, żeby nie przesłodzić.
- Ile przygotowali Państwo pierogów na finał konkursu?
- Dwa tysiące, ale kolejka do nich jest tak długa, że pewnie trzeba będzie jeszcze dorobić.
- A ile zajęło ulepienie tylu sztuk?
- Rozpoczęliśmy nasze przygotowania na początku lipca.
- Cieszy Panią wygrana?
- Bardzo. Teraz nowe czekoladowe pierogi trafią do naszego menu. Także Statuetka św. Jacka z pierogami będzie wyeksponowana w restauracji. To jest nasza chluba i duma.
Rozmawiała PAULINA POLAK
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?