W Srebrnej Górze poznaliśmy „Najlepsze Restauracje 2023” i laureatów „Złotej Korony Ambasadora Kuchni Polskiej”

Materiał informacyjny Najlepsza Restauracja 2023
Ponad 600 restauracji z 15 regionów Polski rywalizowało o prestiżowe wyróżnienia w tegorocznej edycji plebiscytu. Po starannej ocenie i selekcji, jury plebiscytu wyłoniło 37 laureatów, którzy zostali uhonorowani podczas uroczystego wręczenia nagród. Ten wyjątkowy event odbył się 15 maja w malowniczej Winnicy Srebrna Góra w Krakowie.

Spotkanie u stóp klasztoru kamedułów na Bielanach cieszyło się dużym zainteresowaniem. Wzięło w nim udział blisko 100 uczestników, wśród których byli restauratorzy, dziennikarze mediów branżowych i influencerzy.

W ramach programu Polskie Skarby Kulinarne zorganizowano plebiscyt „Złota Korona Ambasadora Kuchni Polskiej”. W kapitule zasiadali przedstawiciele redakcji: FoodService, DlaHandlu, Wiadomości Handlowe, Portal Spożywczy, Horecatrends, Restauracja, Szef Kuchni, Przegląd Gastronomiczny, Horecanet i Nowości Gastronomiczne oraz Onet.

- Przyjechaliśmy do Srebrnej Góry w Krakowie, żeby promować kuchnię tradycyjną. - mówi Alina Janeczek, właścicielka restauracja Z Zielonym Piecem w Olsztynku.

Uczestnicy wydarzenia mieli również możliwość zwiedzić winnicę z certyfikowanym przewodnikiem oraz spróbować win. Za przygotowanie dań odpowiadali szefowie kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie. Goście mogli spróbować między innymi wiosennej zupy kminkowej, ptysiów z serkiem chrzanowym i wołowiną, małdrzyków krakowskich z marmoladą z rabarbaru i pomarańczy oraz tarty czekoladowej z prażonymi migdałami i pudrem z malin.

- Nasza rodzima kuchnia jest bardzo bogata i różnorodna. Każdy nasz produkt jest w stanie konkurować z produktami światowymi. Trzeba jednak dbać o to, żeby zachować wysoką jakość żywności. Nawet nasz kotlet czy pierogi da się zrobić na nowo, odświeżyć je i podać tak, że będą zachwycały smakiem i wyglądem - mówi Jakub Kowalczyk, Szef Kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie.

Podczas uroczystego wręczenia nagród, miała miejsce również premiera najnowszego wydania albumu "Kulinarna podróż po Polsce". Ta unikalna publikacja stanowi doskonałe połączenie opowieści o kuchni regionów Polski, prezentacji laureatów plebiscytu "Najlepsza Restauracja 2023" oraz bogactwa przepisów kuchni polskiej autorstwa szefów kuchni z MAKRO Polska.

Album jest dostępny zarówno w formie drukowanej, jak i elektronicznej na stronie internetowej www.polskieskarbykulinarne.pl. To niezwykłe dzieło stanowi nie tylko inspirację dla miłośników kulinariów, ale także pełni rolę dokumentacji i promocji rozmaitych smaków i tradycji kulinarnych naszego kraju.

od 16 lat

Lista laureatów Złotej Korony Ambasadora Kuchni Polskiej:
Bogdan Gałązka, Stolica Cafe, Warszawa
Alina Janeczek, Restauracja Z Zielonym Piecem, Olsztynek
Robert Trzópek, Restauracja Bez Gwiazdek, Warszawa
Michał Kuter, Restauracja A Nóż Widelec, Poznań
Rafał Niewiarowski, Restauracja Dym na Wodzie, Słupsk
Tomasz Derdoń, Kawiarnia Moja, Olsztyn
Renata Kamienik, Restauracja DaVinci, Chęciny
Marcin Przybysz, Restauracja Epoka, Warszawa

Członkowie jury – Złota Korona Ambasadora Kuchni Polskiej:
Agata Godlewska;
Edyta Kochlewska, redaktor naczelna DlaHandlu;
Łukasz Stępniak, redaktor naczelny Wiadomości Handlowych;
Olimpia Wolf, dziennikarka w Portalu Spożywczym;
Katarzyna Gubała, dziennikarka portalu HorecaTrends;
Anna Smolec, redaktor naczelna Restauracji;
Beata Kaźmierczak-Szczepankiewicz, Szef Kuchni;
Anna Wilczyńska redaktor naczelna Przeglądu Gastronomicznego;
Milena Kaszuba-Janus, Horecanet i Nowości Gastronomiczne;
Bartosz Sąder, dziennikarz Onetu;
Szymon Gatlik, Kraków Food&Travel,
Agnieszka Kuś, przewodniczka kulinarna.

Lista restauracji nagrodzonych w plebiscycie Polskie Skarby Kulinarne w edycji na rok 2023 znajduje się na stronie www.polskieskarby.pl oraz poniżej:

Warszawa:
Restauracja Hektor1970
Restauracja Studio Buffo
Restauracja Chata Polska

Kraków:
Restauracja Skansen Smaków, Kryspinów
Miła Moja Rodzinny Dom Restauracyjny, Modlnica

Łódź:
Restauracja Powroty, Łowicz
Restauracja Quale
Restauracja Kasztelańska, Uniejów

Trójmiasto i Pomorze:
Restauracja Akcent, Frombork
Restauracja Stara Kuchnia w Hotelu Arche Dwór Uphagena, Gdańsk

Wrocław i Dolny Śląsk:
Restauracja P jak Pysznie, Kępno
Restauracja Szyszka Chmielu, Lubin
Restauracja Rynek 42, Złotoryja

Poznań i Wielkopolska:
Restauracja Czarny Bocian, Nowe Miasto nad Wartą
Restauracja Klimat, Poznań
Restauracja Steak & Grill, Poznań

Warmia i Mazury:
Restauracja w Pałacu Mortęgi, Lubawa

Kujawy:
Restauracja Starówka, Brodnica
Restauracja Mihałufka, Skępe
Restauracja Piernicova, Toruń

Zakopane i Podhale:
Karczma u Walusia, Krynica Zdrój
Karczma Tabakowy Chodnik, Zawoja
Restauracja Food Makerzy, Kluszkowce

Podkarpacie:
Restauracja Na Rozdrożu, Dynów
Restauracja Szelców, Lesko
Restauracja w Hotelu Platan, Sielec

Podlasie:
Restauracja Zamkowa, Drohiczyn
Restauracja Kuchnia Tatarska U Alika, Suwałki
Restauracja Lepirożek, Siemiatycze

Śląsk, Zagłębie i Jura:
Karczma Koszwice, Koszwice
Restauracja Galeria Smaku, Świętochłowice
Restauracja Podzamcze, Rabsztyn

Lubelszczyzna:
Restauracja w hotelu Duo, Janów Lubelski
Restauracja Figa z Makiem, Zamość

Pomorze Zachodnie:
Restauracja Kurna Chata, Świnoujście
Restauracja Rybna Chata, Świnoujście

Świętokrzyskie:
Restauracja Da Vinci, Chęciny

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: W Srebrnej Górze poznaliśmy „Najlepsze Restauracje 2023” i laureatów „Złotej Korony Ambasadora Kuchni Polskiej” - Portal i.pl

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski