W stronę kukurydzy

WOJ
W sali konferencyjnej Starostwa Powiatowego w Miechowie odbyło się szkolenie adresowane do producentów rolnych powiatu specjalizujących się w uprawie kukurydzy i hodowli bydła.

Szkolenie w starostwie

   Temat wiodący "Kukurydza - rośliną przyszłości" realizował z pomocą materiałów poglądowych dr hab. Andrzej Lepiarczyk z Akademii Rolniczej w Krakowie. Program szkolenia objął takie zagadnienia, jak: stan obecny i perspektywy wzrostu uprawy kukurydzy, kierunki użytkowania i zasady doboru odmian, niektóre elementy nowoczesnej agrotechniki, podstawowe elementy ochrony, technologia zbioru oraz kalkulacje ekonomiczne uprawy kukurydzy w zależności od kierunku użytkowania.
   Hodowców bydła interesowały szczególnie warunki osiągnięcia dobrej kiszonki. Ta zależy w głównej mierze od terminu zbiorów, dojrzałości roślin, ochrony oraz wilgotności zbieranej masy. Ważne jest samo przygotowanie ziemi pod uprawę.
   _- Nie wolno palić resztek pożniwnych. Jeśli chcecie się wczuć w glebę przy takim zabiegu, proponuję zapalić sobie włosy na głowie. Gleba to żywy organizm tętniący bogatym, biologicznym życiem - _mówił dr Lepiarczyk, używając twardego języka.
   Średnio z jednego hektara można zebrać od 7,5 do 8 ton kukurydzy. Warto więc zastanowić się nad tą uprawą, dającą znaczną ilość pożywnej, pełnowartościowej zielonej masy.
   O nowoczesnym żywieniu zwierząt ze szczególnym uwzględnieniem bydła mówił Paweł Przybylik z firmy "Sano".
Tekst i fot. (WOJ)

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.