Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wakacje to okazja do zmiany nawyków żywieniowych

(DD)

Połowa Polek przyznaje, że w skutecznym odchudzaniu najbardziej przeszkadza im brak silnej woli i konsekwencji w zmianie nawyków żywieniowych. Oto rady, jak nie wpaść w pułapki niezdrowego odżywiania i zrzucić kilka kilogramów.

Niezaplanowane posiłki

Podstawą każdej diety jest dokładny plan posiłków. Starajmy się zatem jeść jak najbardziej regularnie, dbając o to, by na talerzu znajdowały się zróżnicowane produkty. Często popełnianym błędem jest sztuczne głodzenie się przez cały dzień i oszukiwanie głodu, np. kawą. Stracone kalorie i tak odzyskamy przy najbliższym obfitym posiłku. Inaczej z naszym układem pokarmowym. Jego regeneracja po latach niesystematycznego jedzenia może trwać bardzo długo.

Gorące dni wpływają na utratę witamin, szczególnie A i C. Uzupełniajmy je regularnie.

Monotematyczne potrawy

Prawidłowo dobrana dieta powinna zapewniać organizmowi odpowiednią dawkę energii (kalorii) i składników odżywczych. Nie ma produktu spożywczego, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Nawet jeżeli coś jest zdrowe, to może przestać takim być, kiedy nasze posiłki będą bazowały głównie na kilku zaledwie produktach. Np. dania mięsne są smaczne i potrzebne, ale tylko wtedy, kiedy stanowią nie więcej niż 10 proc. spożywanych przez nas produktów. W innym wypadku mogą prowadzić do chorób serca, czy nadwagi. Urozmaicanie posiłków nie musi być nudne. Starajmy się zmodyfikować swoje ulubione potrawy tak, aby stały się zdrowsze.

Brak warzyw i owoców

Dzienne zapotrzebowanie organizmu na warzywa i owoce wynosi około 500-700 g. Pełne witamin, soli mineralnych i błonnika są źródłem zdrowia i odporności dla całego ustroju. Ich niedobór może skutkować schorzeniami takimi jak: miażdżyca, otyłość, kamica wątrobowa, uchyłkowatość jelita, a prawdopodobnie także polipy i nowotwory jelita grubego. Dlatego rezygnowanie z owoców i warzyw wydaje się równie niezdrowe, co nierozsądne. Warzywa i owoce najlepiej jeść rano, na czczo, godzinę przed posiłkiem. Wtedy zostaną strawione w pierwszej kolejności dając jeszcze więcej witamin.

Szybkie jedzenie

Stołowanie się poza domem może dostarczyć naszemu podniebieniu niezapomnianych przeżyć, należy jedynie wiedzieć, gdzie i jak często jadać. Na pewno powinniśmy maksymalnie zmniejszyć wizyty w fast foodach. Jeżeli chcemy zjeść coś po pracy, starajmy się znaleźć miejsce, gdzie głównym składnikiem dania nie będą sztuczne zagęszczacze i „złe” węglowodany. Ich wpływ na organizm jest bardzo negatywny. Musimy też pamiętać, aby nie przyzwyczajać do fast foodów dzieci. Standardowy hamburger ma często nawet 500 kalorii. To tyle, co optymalnie dobrany dwudaniowy obiad.

Ogranicz tłuszcze

Tłuszcz to składnik niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu i ważne źródło energii. Niestety, według badań – w Polsce ciągle spożywamy więcej tłuszczów pochodzenia zwierzęcego niż roślinnego. Te pierwsze w zbyt dużej ilości powodują miażdżycę, choroby serca i nadciśnienie. Masło zawiera aż 55 proc. nasyconych kwasów tłuszczowych, smalec – 42 proc., olej sojowy – 15 proc., a rzepakowy – tylko 6 proc.

O czym warto pamiętać?

Starajmy się zaczynać dzień od pełnowartościowego śniadania, nie oszukiwać głodu batonikami oraz innymi śmieciowymi przekąskami, jadać 3-5 niewielkich i zróżnicowanych posiłków dziennie, nie jeść nic obfitego 4 godziny przed snem, jeść spokojnie i bez pośpiechu oraz przestrzegać zróżnicowanej diety. Posiłki powinniśmy przygotowywać z jak najmniej przetworzonych produktów i spożywać dania bogate w witaminy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski