Walentynki 2024. Desery od serca. TOP 12 pomysłów na walentynkowe słodkości [PRZEPISY]
Prosty i szybki tort walentynkowy
Składniki
1 łyżka cukru
2 szklanki mleka
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki wody
0,5 opakowania budyniu waniliowego
2 jajka
1 łyżka cukru pudru
około 400 g owoców (malin, truskawek - świeżych lub mrożonych)
1 opakowanie biszkoptowych spodów tortowych (np. Dan Cake)
2 galaretki (np. wiśniowe, truskawkowe)
30 g pistacji
Wykonanie
W garnuszku wymieszać mleko z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Podgrzać do wrzenia. Utrzeć żółtka z budyniem i 2 łyżkami wody. Masę dodać do mleka. Całość dokładnie wymieszać i gotować (nie doprowadzając do wrzenia). Zdjąć z ognia. Po ostudzeniu, dodać ubite na sztywno białka z cukrem pudrem. Na koniec delikatnie połączyć wszystkie składniki. Spody tortowe przełożyć przygotowanym kremem.
Galaretki rozpuścić w wodzie (w mniejszej ilości niż sugerowana na opakowaniu), następnie ostudzić mieszając. Owoce wyłożyć na biszkopt. Gdy galaretka lekko stężeje pokryć nią owoce (zbyt rzadka konsystencja wsiąknie w ciasto). Posypać pokruszonymi pistacjami. Tort przełożyć do lodówki na ok. 1,5 godziny.