Walentynki 2024. Pomysły na wyjątkowe śniadanie do łóżka [PRZEPISY]
Prosta i szybka frittata ze szpinakiem i żółtym serem
Składniki:
4 jajka
2 plasterki szynki
garść szpinaku
3 plasterki sera żółtego, np. Gouda MSM Mońki
1 cebula
oliwa z oliwek
tymianek, bazylia
natka pietruszki
sól, pieprz i chili do smaku
Wykonanie:
Szpinak dokładnie myjemy, rozgrzewamy patelnię z oliwą i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy liście szpinaku, całość smażymy 2-3 minuty aż zmięknie. W misce ubijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek i bazylię oraz podsmażony szpinak z cebulą. Wszystko mieszamy. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w małe kawałki szynkę i ser żółty, a następne zalewamy masą jajeczną. Wygładzamy, aby masa równomiernie się rozłożyła. Smażymy ok. 6 - 8 minut na małym ogniu aż frittata będzie ścięta.
Po zdjęciu z ognia danie posypujemy startym żółtym serem. Aby wszystkie składniki dobrze się ścięły a ser zarumienił, firttatę wkładamy na kilka minut do rozgrzanego do 150°C, piekarnika.