Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Warzywa z grilla. Które warzywa można grillować? Sezonowe menu miłośników grillowania [PORADNIK, PRZEPISY]

mad
Zobaczcie przepisy na warzywa z grilla na cały sezon!
Zobaczcie przepisy na warzywa z grilla na cały sezon! 123 rf
Nie tylko dla wegetarian: przepisy na pyszne warzywa z grilla.

Warzywa z grilla. Choć kiełbasa to niezaprzeczalna królowa grillowego menu, inspirując się bogactwem pojawiających się w sklepach warzyw możemy odkryć zupełnie nowe oblicze przygotowywanych na ruszcie potraw.

Istnieją techniki kulinarne, które sprawiają, że wszystko z miejsca staje się smaczniejsze. Obok smażenia, które przy okazji często obniża wartość odżywczą produktów, kluczem do bogatego aromatu dań jest grillowanie. Słoneczna aura, z małymi przerwami, będzie towarzyszyć nam aż do końca wakacji, dlatego warto dowiedzieć się jakie smakołyki z grilla wyczarować możemy w najbliższych miesiącach.

Dobrze przyprawione ziemniaki z grilla smakują rewelacyjnie.
Dobrze przyprawione ziemniaki z grilla smakują rewelacyjnie. pixabay.com

Majowe grillowanie: na początek ziemniaki z grilla

Maj to miesiąc, w którym większość roślin dopiero rozpoczyna etap intensywnego wzrostu. W tym miesiącu zdecydowanie lepiej postawić na dania mięsne, eksperymentując z nowymi smakami. Sezonowym i pełnym witamin dodatkiem do treściwych potraw będą sałatki ze świeżych i młodych warzyw, takich jak pierwszy szczaw czy delikatna botwinka.

Nie można zapomnieć również o warzywach dostępnych praktycznie przez cały rok. Doskonałą propozycją na grilla są ziemniaki, które choć proste, stwarzają nieograniczone możliwości kulinarne. Ziemniaka wystarczy doprawić ulubionymi dodatkami i przyprawami, w zależności od tego, czy wolimy smaki ostrzejsze, czy łagodniejsze. Składniki, takie jak chili, czosnek, świeży tymianek, cebula, koperek i pieprz mieszamy z łyżeczką miękkiego masła, którym wypełniamy niewielkie nacięcia. Następnie całość zawijamy w folię aluminiową, kładziemy na grilla i gotowe.

Ziemniaczane delicje w takiej postaci najlepiej komponują się z wszelkiego rodzaju sosami, dipami oraz, przeze wszystkim, z klasycznym gzikiem.

Zaraz po zdjęciu folii możemy posypać ziemniaki utartym na drobnych oczkach serem, który stworzy na nich apetyczną i szybko topiącą się pierzynkę.

Bób można grillować.
Bób można grillować. pixabay.com

Grillowanie w czerwcu: w czerwcu na bogato

Oficjalny początek lata zobowiązuje, dlatego w czerwcu możemy zaszaleć tak w kuchni tradycyjnej, jak i podczas pichcenia pod chmurką. To właśnie w tym miesiącu nasze potrawy z grilla możemy wzbogacić o brokuły, cukinię, kalafiora oraz młode ziemniaki, serwowane z masłem i koperkiem.

- Zieloną delicją bez wątpienia stanie się bób z grilla. Młode, zielone strączki, które możemy zrywać już w czerwcu, myjemy dokładnie pod bieżącą wodą oraz opiekamy na grillu po kilka minut z każdej strony. Następnie wyjmujemy ziarenka, przyprawiamy odrobiną soli oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz obsypujemy dużymi wiórkami sera żółtego – mówi Ewa Polińska, ekspert MSM Mońki.

Dla smaku warto dodać kilka kropli octu balsamicznego lub klasycznego sosu vinegret. Grillowany bób może byś podawany jako osobna przystawka lub stanowić na przykład dopełnienie dań rybnych.

Buraki można grillować!
Buraki można grillować! pixabay.com

Grillowanie w lipcu: postaw na buraki i... groszek

Kulminacja grillowego sezonu pozwala na pewną dozę fantazji. Kiedy już pierwszy apetyt na potrawy z lekkim, dymnym aromatem został zaspokojony, nadeszła pora na wypróbowanie bardziej finezyjnych propozycji.

Rozpocznij sezon grillowy

Materiały promocyjne partnera

Jakie warzywa najlepiej wkomponować w jadłospis w lipcu? Po pierwsze – groszek cukrowy. Swoją delikatną słodyczą idealnie przełamuje smak wyrazistych przypraw. Przygotowany analogicznie, jak bób, oraz posypany listkami świeżej mięty lub bazylii stanowi doskonały dodatek do grillowanego kurczaka w marynacie tymiankowej, udekorowanego plastrem szynki prosciutto i drobnymi kostkami sera żółtego.

Jak jeszcze można rozpieścić podniebienie dzięki potrawom przygotowywanym na grillu?
Lipiec to także początek sezonu na buraki. To na wskroś polskie warzywo dzięki zaledwie kilku dodatkom odkryje swoje wykwintne oblicze. Marynowane w occie balsamicznym z czosnkiem, rozmarynem, chili, bazylią, szałwią, tymiankiem i majerankiem, a następnie zgrillowane plastry buraków wraz z żółtym serem stworzą barwną i aromatyczną alternatywę dla włoskiej sałatki caprese.

Cukinia z grilla smakuje wyśmienicie.
Cukinia z grilla smakuje wyśmienicie. pixabay.com

Grillowanie w sierpniu: cukinia i papryka królują na grillu

Czająca się za rogiem jesień to przede wszystkim czas warzyw dyniowatych. Bakłażan, cukinia czy patison są wprost stworzone do grillowania i z pewnością każdy domowy kucharz zna co najmniej kilkanaście sposobów ich przyrządzania. Drugim przepysznym dodatkiem do upichcenia na ruszcie jest kukurydza.

Ponadto sierpniowe dni przynoszą pierwsze zbiory papryki. Rutynowo dodawane do szaszłyków mogą zagrać także pierwsze skrzypce w naszym grillowym menu. Wyśmienicie smakują w wersji nadziewanej, wypełnione aromatycznym farszem z mielonego mięsa baraniego i doprawione świeżym rozmarynem oraz posypane utartym serem typu gouda.

Choć swą formą przypominają nieco tradycyjne gołąbki, to faszerowane papryki, dla odmiany, można serwować zarówno z sałatkami, ryżem, jak również aromatycznym i prostym dipem, przygotowanym z natki pietruszki, koperku, szczypiorku i kilku łyżek kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego.

Zobaczcie nasze propozycje na warzywa z grilla!

Szaszłyki warzywne.
Szaszłyki warzywne. archiwum

Szaszłyki warzywne w pysznej marynacie [PRZEPIS]

Składniki

  • papryka różnokolorowa
  • pieczarki
  • młoda cukinia
  • cebula biała i czerwona
  • pomidorki

Składniki na marynatę

  • oliwa
  • sos sojowy
  • ocet winny
  • pieprz
  • zioła np. tymianek, bazylia, zioła prowansalskie

Wykonanie
Patyczki na szaszłyki należy namoczyć. Nadziewać według uznania.
Wymieszać oliwę z sosem sojowym i octem winnym w proporcji 3:1. Moczyć szaszłyki w marynacie co najmniej 20 minut. Grillować polewając marynatą.
Przepis Koła Gospodyń w Białce

Papryka z grilla.
Papryka z grilla. 123 rf

Grillowane papryki z pikantnym farszem [PRZEPIS]

Składniki

  • 3 świeże papryki kolorowe
  • 600 g mielonej baraniny (można zastąpić innym mięsem, np.: wieprzowo-wołowym)
  • 1,5 łyżeczki płatków chili
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 300 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
  • sól do smaku


Wykonanie

Paprykę umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Ser żółty zetrzeć na tarce, na grubych oczkach i połowę wymieszać z mięsem. Dodać również posiekany rozmaryn, płatki chili, sól do smaku i całość wymieszać. Tak przygotowanym farszem luźno (nie ubijając) wypełnić połówki papryk. Posypać pozostałym serem i grillować na wolnym ogniu pod przykryciem.
Podawać z bagietką pszenną.
Przepis Roberta Muzyczki

Ziemniaki z grilla.
Ziemniaki z grilla. archiwum

Pieczone ziemniaczki nadziewane suszoną żurawiną z jogurtem greckim [PRZEPIS]

Składniki

  • 6 dużych ziemniaków
  • 100 g żurawiny całe owoce Bakalland
  • 10 plasterków boczku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 batat
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • szczypiorek
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego


Wykonanie

Ziemniaki dokładnie myjemy i nacinamy, wydrążając w nich za pomocą łyżeczki miejsce na farsz. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę, boczek, żurawinę i startego batata. Doprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim (możemy dodać również odrobinę pikantnej lub wędzonej papryczki). Gotowym farszem nadziewamy ziemniaki. Następnie przekładamy je na nagrzany wcześniej ruszt i grillujemy przez ok 40-50 minut, aż zmiękną (najlepiej będą smakować grillowane pod przykryciem). Gotowe ziemniaki najlepiej smakują podane z sosem z jogurtu greckiego, który przyprawiamy solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem.

Grillowana cukinia z kozim serkiem.
Grillowana cukinia z kozim serkiem. 123 rf

Grillowany kozi serek w cukinii [PRZEPIS]

Składniki na cztery porcje

  • 1 cukinia (około 25 dag )
  • 24 dag seraka koziego
  • szczypta tłuczonego pieprzu
  • 100 ml oliwy
  • żurawina
  • 1 gałązka tymianku
  • świeża bagietka na grzanki
  • sznurek spożywczy lub wykałaczki 

Wykonanie
Cukinię umyć, dokładnie osuszyć za pomocą papierowego ręcznika i pokroić wzdłuż w bardzo cienkie plastry.
Kozi ser pokroić w jednakowej wielkości plastry, po około 2 dag każdy.
Kawałki sera owinąć szczelnie wstążkami cukinii i przewiązać sznurkiem lub wykałaczkami.
Opłukać tymianek i poodrywać listki. Dokładnie wymieszać oliwę z tłuczonym pieprzem i tymiankiem.
Tak przygotowaną marynatą posmarować ser w cukinii i rozłożyć na aluminiowych tackach do grillowania lekko skropionych oliwą.
Grillować przez 5 minut z każdej strony. Podczas obracania należy uważać, aby ser nie wyciekł.
Podawać z żurawiną i chrupiącymi grzankami.
Przepis Janiny Czai

Kukurydza z grilla na ostro.
Kukurydza z grilla na ostro. Sylwia Ładyga

Grillowana kukurydza na ostro [PRZEPIS]

Składniki

  • 3 kolby kukurydzy
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka soli morskiej
  • chili świeże
  • pieprz

Wykonanie
Kukurydzę natrzeć dużą ilością masła roztartego z solą, pieprzem i posiekaną chili.
Ułożyć na grillu i obracając co jakiś czas i grillować do miękkości.
Przepis Sylwii Ładygi

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Warzywa z grilla. Które warzywa można grillować? Sezonowe menu miłośników grillowania [PORADNIK, PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski