To samo tyczy się pasztetów, gulaszy i pieczeni. Całe to warzywne opętanie przyszło mi dosyć naturalnie i teraz nie wyobrażam sobie moich garnków i patelni inaczej niż wypełnionych po brzegi jarzyną. Zachęcam Was serdecznie do małego eksperymentu. Spróbujcie następnym razem zamiast klasycznych mielonych przygotować kotlety z poniższego przepisu. I jeśli wam posmakują, róbcie tak już zawsze!
Smacznego warzywa!
KOTLECIKI MARCHWIOWE
Składniki:
- 2 łyżki oleju rzepakowego + olej do smażenia
- 1 pęczek dymki
- 4 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki ziaren kolendry
- ½ łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 400 g surowej marchwi startej na tarce o dużych oczkach
- 2 pęczki świeżego szpinaku
- 1 szklanka (180 g) ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jajko (w wersji wegańskiej zastąp 1 łyżką mielonego siemienia lnianego lub 1 łyżką łusek babki płesznik)
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj umytą, posiekaną i osoloną dymkę i powoli podsmażaj. Kiedy cebulka zmięknie, dodaj czosnek starty na tarce o drobnych oczkach.
Ziarna kolendry i kuminu upraż na suchej patelni, a następnie rozetrzyj w moździerzu. Utarte przyprawy i wędzoną paprykę dodaj na patelnię z dymką i czosnkiem. Dodaj też umytą, marchew i smaż przez 5 minut, aż marchew nieco zmięknie.
Wtedy daj posiekany szpinak, dopraw solą, pieprzem i przykryj patelnię pokrywką, by szpinak szybciej się poddusił. Po 5 minutach zdejmij patelnię z ognia i przestudź warzywa. Dodaj kaszę, jajko i posiekaną świeżą natkę. Masę przełóż do lodówki na około 1 godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Z masy uformuj w dłoniach 6 niewielkich kotletów o grubości około 2 cm. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Smaż kotlety na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony, do zrumienienia. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut.
Podawaj na ciepło z sałatką z pomidorów i ogórków z dymką i miętą albo w postaci burgera.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?