Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Warzywo zamiast kotleta

Dominika Wójciak
Dominika Wójciak
Nie wiem jak Wy, drodzy Czytelnicy, ale ja latem upycham warzywa dosłownie, gdzie popadnie. Nie pamiętam, kiedy ostatnio jadłam mielone, natomiast warzywne kotlety wcinam dosyć często.

To samo tyczy się pasztetów, gulaszy i pieczeni. Całe to warzywne opętanie przyszło mi dosyć naturalnie i teraz nie wyobrażam sobie moich garnków i patelni inaczej niż wypełnionych po brzegi jarzyną. Zachęcam Was serdecznie do małego eksperymentu. Spróbujcie następnym razem zamiast klasycznych mielonych przygotować kotlety z poniższego przepisu. I jeśli wam posmakują, róbcie tak już zawsze!

Smacznego warzywa!

KOTLECIKI MARCHWIOWE

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego + olej do smażenia
  • 1 pęczek dymki
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 400 g surowej marchwi startej na tarce o dużych oczkach
  • 2 pęczki świeżego szpinaku
  • 1 szklanka (180 g) ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko (w wersji wegańskiej zastąp 1 łyżką mielonego siemienia lnianego lub 1 łyżką łusek babki płesznik)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj umytą, posiekaną i osoloną dymkę i powoli podsmażaj. Kiedy cebulka zmięknie, dodaj czosnek starty na tarce o drobnych oczkach.

Ziarna kolendry i kuminu upraż na suchej patelni, a następnie rozetrzyj w moździerzu. Utarte przyprawy i wędzoną paprykę dodaj na patelnię z dymką i czosnkiem. Dodaj też umytą, marchew i smaż przez 5 minut, aż marchew nieco zmięknie.

Wtedy daj posiekany szpinak, dopraw solą, pieprzem i przykryj patelnię pokrywką, by szpinak szybciej się poddusił. Po 5 minutach zdejmij patelnię z ognia i przestudź warzywa. Dodaj kaszę, jajko i posiekaną świeżą natkę. Masę przełóż do lodówki na około 1 godzinę.

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Z masy uformuj w dłoniach 6 niewielkich kotletów o grubości około 2 cm. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Smaż kotlety na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony, do zrumienienia. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut.

Podawaj na ciepło z sałatką z pomidorów i ogórków z dymką i miętą albo w postaci burgera.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Warzywo zamiast kotleta - Plus Dziennik Polski

Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski