Wege przepisy na obiad, kolację i śniadanie 9.02.2023. Pomysły na wegańskie dania

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Zebraliśmy najciekawsze przepisy na wege dania
Zebraliśmy najciekawsze przepisy na wege dania gettyimages.com/sveta_zarzamora
Przepisy wege na wyciągnięcie ręki. Co chwilę sprawdzamy, czy pojawiły sie nowe, ciekawe pomysły na wegańskie dania sezonowe i nie tylko. Zobacz, które przepisy z Instagrama będą idealne na wege obiad. Podpowiadamy, jak wykorzystać składniki, które masz pod ręką, a stworzysz z nich pyszne śniadanie, obiad czy kolację.

Wegańskie przepisy na obiad, kolację czy śniadanie nie muszą być nudne. Codziennie mnóstwo wegan przygotowuje autorskie dania wegańskie i chętnie dzieli się przepisami. Sprawdziliśmy, co ostatnio pojawiło się ciekawego na Instagramie. Zobacz najciekawsze pomysły na wege dania.

Co jedzą weganie, a czego nie?

Dieta wegańska to nie tylko rezygnacja z jedzenia mięsa czy ryb, ale także z produktów pochodzenia zwierzęcego. Każdy może sam zdecydować, które produkty wyklucza ze swojej diety całkowicie, a które warunkowo dopuszcza. Jednak są pewne zasady, po których poznamy weganina:

  • Czy weganie jedzą ryby? Ryby to żywe istoty, a więc weganin nie powinien po nie sięgać. Podobnie z wszelkimi owocami morza.
  • Czy weganie jedzą jajka? Nie. Choć nie jest to de facto mięso, produkcja jajek na fermach przyczynia się do cierpienia zwierząt i zabijania ich, gdy przestają być potrzebne.
  • Czy weganie jedzą miód? To dość kontrowersyjny produkt, jednak większość wegan po niego nie sięga. Pszczoły produkują miód, by mieć co jeść w zimowe miesiące. Odbierając im go, pozbawiamy ich pożywienia. Często stosuje również inne zabiegi, jak podcinanie skrzydeł królowej, aby nie uciekła z ula.
  • Czy weganie jedzą chleb? Tak, ale nie każdy. Klasyczny chleb nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego, ale niektóre chleby czy bułki wypiekane są z użyciem jaj, masła, maślanki itp. Takie pieczywo nie jest wegańskie.

Wege pomysły. Przepisy na dziś

Kolejny przepis z serii ZDROWE I BIAŁKOWE PRZEKĄSKI, bo zauważyłyśmy, że bardzo takie lubcie! 🤍

Przed Wami cukiereczki z tofu! 🙌🏼 znajdziecie je u nas na profilu również w wersji waniliowej i szczerze, nie umiemy się zdecydować, które bardziej nam smakują haha

Do masy użyłyśmy naszego ulubionego masła orzechowego od @koro_poland! Znajdziecie u nich w sklepie szeroki wybór maseł orzechowych rożnego rodzaju, a z naszym kodem: SINNAMOONS5 kupicie je taniej 👐🏼

A Wy jak tam - team wanilia🍦 czy team czekolada 🍫?

[reklama] #wspolpraca @koro_poland
#wegańskiesłodkości #fitslodycze #wysokobiałkowe #highprotein #cukierkiztofu #zdrowesłodycze #koro #masłoorzechowe #koropoland #odzywkabialkowa #vegan #wegetariańskie #wegeprzepisy #wegańskie #zdroweprzepisy #weganskieprzepisy #weganizm #roślinneprzepisy #roślinniejemy #roślinneinspiracje #cojedząpolscyweganie #cojedząweganie #weganizmjestprosty #roślinneinspiracje

Wegańskie cukierki, wegańskie słodycze, zdrowe słodycze, zdrowe odżywianie, fit słodycze, masło orzechowe, roslinnie jemy, wegańskie przepisy, wegańskie gotowanie


• KOTLETY JAJECZNE PODANE Z KOPYTKAMI I SURÓWKĄ Z BIAŁEJ KAPUSTY •

Dziś przepis na wegetariańskie kotlety jajeczno-kalafiorowe. Jak dla mnie to świetny pomysł na wykorzystanie ugotowanych jajek i przemycenie do diety jeszcze większej ilości warzyw. Znacie, lubicie takie dania? 🤔

SKŁADNIKI:
1 opakowanie kopytek ziemniaczanych Jawo

8 jaj
1 mały kalafior (ok. 400 g)
pęczek koperku (z tego 2-3 gałązki do dekoracji dania)
½ cebuli
pieprz i sól
1 łyżeczka musztardy francuskiej
10-12 łyżeczek bułki tartej
olej rzepakowy do smażenia
surówka z białej kapusty

PRZYGOTOWANIE

KOTLETY JAJECZNE:
6 jaj gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy, gotujemy na parze ok. 10 minut (nie możemy go rozgotować) i studzimy. Jajka i kalafiora drobno siekamy lub rozdrabniamy z pomocą malaksera. Dodajemy drobno posiekany koperek, musztardę oraz cebulę. Masę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy surowe jajko i dokładnie mieszamy. Jeżeli masa będzie się za bardzo lepić, dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej. Na patelni rozgrzewamy około 5-6 łyżek oleju. Do głębokiego talerza wbijamy 1 jajko i roztrzepujemy je z 2 łyżkami wody. Do osobnego naczynia wsypujemy bułkę tartą. Wilgotnymi dłońmi formujemy z masy kotlety i panierujemy je kolejno: w jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor. Usmażone kotlety odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

KOPYTKA ZIEMNIACZANE:
Kopytka ziemniaczane przygotowujemy według wskazówek producenta. Zagotowujemy wodę w dużym garnku. Do posolonego wrzątku wrzucamy zamrożone kopytka. Delikatnie mieszamy i gotujemy przez 3 minuty od momentu wypłynięcia. Kopytka wyławiamy łyżką cedzakową.

SPOSÓB PODANIA:
Kopytka układamy na talerzu, posypujemy posiekanym koperkiem. Nakładamy kotlety jajeczne oraz surówkę z białej kapusty.

#jawo #jawolewdomu #gotowanie #kuchnia #jedzenie #przepisy #domowakuchnia #smacznie #zdrowo #food #cooking #instafood #polskakuchnia #kuchniapolska #przepis #gotujemy #polskiejedzenie #prosteprzepisy #obiad #mojegotowanie #wege #kuchniawegetarianska #wegetarianskiejedzenie #wegetarianskie


Odkryj wyśmienity gulasz w roślinnej odsłonie z tofu wędzonym LUNTER. 💚😋 Prosty przepis znajdziesz na naszej stronie👉 link w bio

#lunter #towedzone #gulaszroslinny #gulaszroślinny #gulasz #daniejednogarnkowe #dietaroślinna #tofulunter #zdrowienatalerzu #dietaroslinna #weganizm #weganskieprzepisy #wege #wegetarianizm
#roślinniejemy #roslinniejemy #cojedzapolscyweganie #weganizujemypolskę
#weganiepolska #wegańskie #zdrowadieta #wegetariańskie #kuchniaroslinna
#tofu #przepisyztofu #fleksitarinizm #pomyslnatofu


Skorzystaj z promocji 50% taniej na mój ebook Fit Przepisy 2023 - zawierający 120 prostych przepisów, każdy z wyliczoną kalorycznością. Przepisy z wykorzystaniem niedrogich produktów z Biedronki lub Lidla

Szczegóły w linku: fit-przepisy.edu.pl

Placki z cukinii i ziemniaków autorstwa @mindzia_foodlover 😍

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 jaja
  • 4 średnie ziemniaki
  • Sól /pieprz
  • 4 łyżki mąki orkiszowej jasnej (może być pszenna jeśli ktoś toleruje)
  • Ząbek czosnku
  • Ser feta 30g
  • Wegańska śmietana

Wykonanie:

  • Ziemniaki i cukinię zetrzeć na grubym oczku na tarce. Posolić i odstawic
  • Po ok. 10-15minutach oddusić z nadmiaru wody. Dodać mąkę, jaja, sól, pieprz, czosnek i pokrojony w bardzo drobną kostkę ser feta. Wymieszać
  • Smażyć na oleju z dwóch stron po ok minucie
    Gotowe!

Kaloryczność:

  • 800 kcal
  • 36g białko
  • 118g węglowodany
  • 21g tłuszcze

#plackizcukini #cukinia #kolacja #obiad #jemzdrowo #zdrowienatalerzu #wiemcojem #przepis #fotografiakulinarna #dietabezdiety #dietaprzeciwzapalna #endodieta #wege #endometrioza #dietawendometriozie #zdrowonieznaczynudno #lunch #pyszne #zdroweodżywianie #gotowanie #jedzenie #zdrowakuchnia #zdrowenawyki #zdrowejedzenie #zdrowystylżycia #foodporn #healthylifestyle #healthyfood #picoftheday


Skorzystaj z promocji 50% taniej na mój ebook Fit Przepisy 2023 - zawierający 120 prostych przepisów, każdy z wyliczoną kalorycznością. Przepisy z wykorzystaniem niedrogich produktów z Biedronki lub Lidla

Szczegóły w linku: fit-przepisy.edu.pl

Jednoporcjowy sernik malinowy autorstwa @karolinasierbo 😍

Składniki:

  • 4 herbatniki
  • 150g skyru naturalnego/waniliowego (1 opakowanie)
  • 50g białego twarogu chudego
  • 100ml mleka (u mnie napój migdałowo-owsiany Sante)
  • słodzik
  • 100g mrożonych malin

Wykonanie:

  • Kruszymy herbatniki i układamy na dnie naczynia. Resztę składników (oprócz malin) blendujemy na gładką masę. Maliny rozmrażamy i mieszamy z masą.
  • Wylewamy na herbatniki. Możemy schłodzić w lodówce, ale jest gotowy już odrazu do jedzenia!
  • PS. Jeżeli chcemy aby masa była bardziej stała, dodajemy 5g żelatyny rozpuszczonej w 30ml wrzątku i blendujemy z masą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a po wyjęciu mamy fajną konsystencję stężałą
    Gotowe!

Kaloryczność:

  • 250 kcal
  • 29g białko
  • 23g węglowodany
  • 5g tłuszcze

#przepisy #smacznie #fit #pysznie #zdroweprzepisy #wiemcojem #zdrowojem #zdroweodżywianie #przepis #zdrowo #smacznego #fitdeser #fitprzepisy #zdrowienatalerzu #deser #fitslodycze #dessert #nosugar #vegan #deser #bezcukru #sugarfree #zdrowawersja #dietabezdiety #bezpieczenia #zdrowydeser #zdroweslodycze #fitprzepisy #FB6271


Przepis ten przepadnie zapewne w czeluściach algorytmów i mało kto go wykorzysta - a szkoda, bo jest genialny i tylko pozornie dziwny. Ta jaskrawo różowa miska to ryżowy makaron z tajskim buraczanym sosem typu curry.

Jeśli zapytajcie, czy tajski buraczany sos istnieje, wzruszę tylko ramionami i zaproszę Was do mojej kuchni. Jak nie istnieje, skoro istnieje?

Aby go uzyskać, należy połączyć z użyciem blendera: ugotowanego/upieczonego buraka lub dwa, kawałek tofu sweet chilli (jeśli nie macie takiego, weźcie zwykłe i dorzućcie ostrą papryczkę), trochę mleka kokosowego, odrobinę sosu sojowego, sok z limonki, trawę cytrynową, kawałek imbiru, ząbek czosnku, łodyżki świeżej kolendry. Następnie tę piękną różową pastę trzeba wlać na patelnię, można dodać jeszcze suche liście limonki kafir. Jeśli trzeba - rozrzedzić większą ilością mleka koko lub wodą, podgrzewać, połączyć z tajskim makaronem. Podawać z listkami kolendry.

Wuala. Myślę, że wokół tego pomysłu można zbudować jeszcze kilka innych dań, na przykład tajską zupę buraczaną. Jeśli nie macie trawy cytrynowej czy innych przypraw - spróbujcie użyć trochę gotowej pasty red curry.

#thairicenoodles #beetrootthaicurry #thaicurrytaste #thaicurry #thainoodles #ricenoodles #pinknoodles #fusioncurry #fusioncuisine #nudle #nudleburaczane #burak #tajskiecurry #tajskienudle #tajskimakaron #vegan #plantbasedfood


Flaczki z boczniaków to wegetariańska alternatywa dla każdego kto lubi tradycję w bezmięsnym wydaniu. 💚 Urządź sobie #vege ucztę pełną aromatycznych przypraw szybko i tanio z produktów marki własnej Carrefour. 🥳

#flaczki #flaczkizboczniaków #flaczkivege #flaczkiwegetariańskie #mocprzypraw #jedzwarzywa #przepis #markawłasna #carrefourpolska #carrefourlovers

SKŁADNIKI:

500 g boczniaków Carrefour
tacka włoszczyzny Carrefour (marchewka Carrefour, pietruszka Carrefour, kawałek selera Carrefour, kawałek pora Carrefour, 1 cebula Carrefour)
2 łyżki oleju Carrefour
3 liście laurowe Carrefour
3 ziela angielskie Carrefour
łyżeczka majeranku Carrefour
1/2 łyżeczki lubczyku
1/3 słodkiej papryki Carrefour
1/3 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżka posiekanej zielonej pietruszki Carrefour
łyżeczka soli
pieprz
1,5 l wody
chleb do podania

Boczniaki myjemy i kroimy w podłużne paski. Marchewkę, pietruszkę, seler kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w cienkie paseczki, a cebulę w kosteczkę. Na dnie garnka rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojone warzywa, liście laurowe oraz ziele angielskie. Mieszamy i podduszamy 2-3 minuty.

Następnie dodajemy boczniaki i ponownie mieszamy. Dusimy na niewielkim ogniu ok. 12-13 min. Po tym czasie doprawiamy pieprzem, słodką papryką, majerankiem, lubczykiem, imbirem, gałką muszkatołową oraz solą. Następnie wlewamy wodę. Dokładnie mieszamy i gotujemy kolejne 15 minut. Podajemy posypane świeżą pietruszką oraz z chlebem.

Ilość osób: 4-5 porcji
Czas przygotowania: 50 min.
Trudność: łatwe


KOSTKA BANANOWA 🍌 bez białego cukru, laktozy, wegańskie 👌

Mamy dla Was bananowy deser z dodatkową ilością białka od @fit_candypandas 💪

Składniki (19x19cm):

Ciasto proteinowe
-200g mleka roślinnego
-130g/1 duży dojrzały banan
-40g oleju rzepakowego
-30g ksylitolu/cukru kokosowego
-60g roślinnego białka
-40g mąki owsianej (np. bez glutenu)
-szczypta soli
-łyżeczka proszku do pieczenia

Galaretka kokosowo-migdałowa
-450g jogurtu roślinnego (u nas kokosowy)
-70g ksylitolu
-pełna łyżeczka agaru
-łyżeczka aromatu migdałowego lub waniliowego (opcjonalnie)

CIASTO PROTEINOWE

  1. Banan, mleko, cukier, olej zmiksować na gładką masę.
  2. Do mokrych składników dodać suche i całość dobrze wymieszać.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku do 180’C ok 35-40 minut aby górą była wypieczona.
  4. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.

GALARETKA

  1. Jogurt, ksylitol oraz agar wymieszać w garnuszku i podgrzewać. Ciągle mieszając doprowadzić na średnim ogniu do gotowania masy.
  2. Na koniec dodać aromat i wymieszać.
  3. Galaretkę wylewać na wystudzone ciasto, wyrównać górę i wstawić do lodówki.
  4. Gdy galaretka stężeje ozdobić górę owocami.

#ciasto #ciacho #szybkieciasto #banany #fitprzepisy #weganskieprzepisy #dokawy #bananacake #galaretka #wypieki #wegańskie #bezpieczenia #przepis #wroclaw #weganskie #słodkości #pycha #zdrowejedzenie #zdroweodzywianie #zdrowadieta #zdroweprzepisy #weganizm #szybkiprzepis #czystamicha #deser #jemzdrowo #wiemcojem #zdrowo #healthydessert #foodoftheday


Wiecie, że gdybyście spożywali całe swoje zapotrzebowanie energetyczne z ziemniaków, to dostarczycie wszystkie aminokwasy egzogenne w wystarczającej ilości?

Kotleciki z tempeh z fasolką i ziemniakami
E: 637 kcal; B: 42 g; W: 73 g; T: 23 g.
Składniki:

  • Tempeh: 100 g
  • Koncentrat pomidorowy, 30%: 20 g
  • Musztarda: 10 g
  • Siemię lniane: 5 g
  • Płatki drożdżowe: 10 g
  • Papryka słodka (mielona, wędzona): 1 łyżeczka
  • Sezam, nasiona: 10 g
  • Fasolka szparagowa, mrożona: 150 g
  • Jogurt sojowy skyr: 50 g
  • Czosnek: 1 ząbek
  • Ziemniaki: 200 g
  • Cebula: ok 50 g
  1. Ugotuj ziemniaki i fasolkę.
  2. Zrób kotlety: zmieszaj starty tempeh z koncentratem, musztardą, zmielonym simieniem, płatkami i słodką papryką.
  3. Uformuj kotleciki i obtocz je w sezamie. Upiecz je w rozgrzanym piekarniku do momentu, aż
    sezam się zarumieni.
  4. Jogurt wymieszaj z czosnkiem, posiekaną cebulką i ulubionymi przyprawami.
  5. Posyp danie ulubionymi świeżymi ziołami.

Ziemniaki możesz upiec w piekarniku.

Jeśli jeszcze nie jedliście, to truflowe smakują po prostu jak bardzo dobre ziemniaki :)

Zdjęcie i danie: Natalia Parol
Więcej postów na @warsztat.odzywiania

#wege #dieta #conaobiad #food #tempeh #przepis #ziemniakitożycie


Kruche i bardzo delikatne ciasteczka owsiane z masłem orzechowym są idealne dla fanów masła orzechowego! Przygotowuje się je błyskawicznie, potem chwila w piekarniku i gotowe! Płatki owsiane są zblendowane, przez co ciasteczka są wyjątkowo kruche ❤️


🔍 Przepis znajdziesz na stronie wegeprzepis.pl pod nazwą: CIASTECZKA OWSIANE Z MASŁEM ORZECHOWYM

❗️ Link do przepisu znajdziesz również w zapisanych relacjach WEGE SŁODKOŚCI


➡️ Obserwuj na Instagramie: @wegeprzepis
➡️ Polub na Facebooku: WegePrzepis
➡️ Obserwuj na Pinterest: WegePrzepis


#wegeprzepis #wege #przepis #wegetarianskie #wegetarianizm #jedzenie #zdrowo #zdroweprzepisy #jemzdrowo #pyszne #pysznejedzenie #pycha #pychotka #zdrowejedzenie #domoweslodycze #wegesłodycze #ciastka #ciasteczka #wypieki #masłoorzechowe #płatkiowsiane #szybkie #bezlaktozy


ZOBACZ KONIECZNIE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wege przepisy na obiad, kolację i śniadanie 9.02.2023. Pomysły na wegańskie dania - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie