Wege przepisy na obiad, kolację i śniadanie. Pomysły na wegańskie dania z 29.03.2023

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Zebraliśmy najciekawsze przepisy na wege dania
Zebraliśmy najciekawsze przepisy na wege dania gettyimages.com/vaaseenaa
Najprostsze przepisy na wege dania i pomysły na wykorzystanie tego, co masz pod ręką. Co dzisiaj zjesz? Śledzimy pojawiające się na Instagramie przepisy na wegańskie dania i możemy podpowiedzieć, jak korzystać z kuchni wege. Sprawdź, który przepis najbardziej Ci się spodoba.

Wegańskie przepisy na obiad, kolację czy śniadanie nie muszą być nudne. Codziennie mnóstwo wegan przygotowuje autorskie dania wegańskie i chętnie dzieli się przepisami. Sprawdziliśmy, co ostatnio pojawiło się ciekawego na Instagramie. Zobacz najciekawsze pomysły na wege dania.

Co jedzą weganie, a czego nie?

Dieta wegańska to nie tylko rezygnacja z jedzenia mięsa czy ryb, ale także z produktów pochodzenia zwierzęcego. Każdy może sam zdecydować, które produkty wyklucza ze swojej diety całkowicie, a które warunkowo dopuszcza. Jednak są pewne zasady, po których poznamy weganina:

  • Czy weganie jedzą ryby? Ryby to żywe istoty, a więc weganin nie powinien po nie sięgać. Podobnie z wszelkimi owocami morza.
  • Czy weganie jedzą jajka? Nie. Choć nie jest to de facto mięso, produkcja jajek na fermach przyczynia się do cierpienia zwierząt i zabijania ich, gdy przestają być potrzebne.
  • Czy weganie jedzą miód? To dość kontrowersyjny produkt, jednak większość wegan po niego nie sięga. Pszczoły produkują miód, by mieć co jeść w zimowe miesiące. Odbierając im go, pozbawiamy ich pożywienia. Często stosuje również inne zabiegi, jak podcinanie skrzydeł królowej, aby nie uciekła z ula.
  • Czy weganie jedzą chleb? Tak, ale nie każdy. Klasyczny chleb nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego, ale niektóre chleby czy bułki wypiekane są z użyciem jaj, masła, maślanki itp. Takie pieczywo nie jest wegańskie.

Wege pomysły. Przepisy na dziś

Gotuj smacznie i zdrowo!

kup najtaniej

Gefu

Gefu penseta do ości G-11910

93,90 zł

kup najtaniej

Gefu

Gefu Primeline Młotek Do Mięs G29215

133,90 zł
Materiały promocyjne partnera

🔸VEGE Stir Fry z kaszą bulgur 🔸
Hejka 🌞
Mam dla Was świetną propozycję na zdrowy i szybki w przyrządzeniu obiadek 😋
Miłego popołudnia🌷🍀

Składniki 1 porcja:
🔸kasza pęczak 90g
🔸pieczarki 100g
🔸papryka czerwona 70g
🔸cebula 30g
🔸łodyga brokuła 40g ( opcjonalnie )
🔸cukinia 150g
🔸czosnek 1 ząbek
🔸oliwa z oliwek 10 ml 1 łyżka
🔸czarny sezam 1 łyżeczka
🔸sól himalajska, pieprz czarny, papryka słodka i wędzona, bazylia
⬇️ PRZEPIS:

  1. Ugotuj kaszę pęczak.
  2. Na patelni na oliwie podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę.
  3. Następnie dodaj pokrojone warzywa, przypraw i duś ok. 5 - 8 minut.
  4. Na głębszy talerz wyłóż ugotowaną kaszę, warzywa i posyp wszystko czarnym sezamem.

Smacznego 💜


makro:
KCAL: 494 B15 T14 W81


#zdrowyobiad #obiadw15minut #wege #veganfood #wegańskie #kaszapęczak #warzywa #liczemakro #kolorowonatalerzu #jedzeniewobiektywie #gotowanie #przepisyfit #healthyfood #szamka #zdrowojem #szybkoismacznie #jedzonko #dietetycznie #jedzzdrowo


Racuszki z brzoskwiniami i jogurtem!

Skorzystaj z promocji 50% taniej na mój ebook Fit Przepisy 2023 - zawierający 120 prostych przepisów, każdy z wyliczoną kalorycznością. Przepisy z wykorzystaniem niedrogich produktów z Biedronki lub Lidla

Szczegóły w linku: fit-przepisy.edu.pl

Składniki:

  • Jajko 60g (1 sztuka)
  • Mąka kukurydziana 30g
  • Mąka pszenna 30g
  • Skyr naturalny 80g
  • Jogurt naturalny 40g
  • Dowolne owoce do dekoracji 100g

Wykonanie:

  • Jajko, mąki, skyr mieszamy na jednolitą masę
  • Smażymy racuchy na rozgrzanej patelni z obu stron pod przykryciem do zezłocenia
  • Racuchy smarujemy jogurtem naturalnym i ozdabiamy owocami
    Gotowe!

Kaloryczność:

  • 436 kcal
  • 24g białko
  • 67g węglowodany
  • 7g tłuszcze

#racuchy #racuchyzjabłkami #smakdziecinstwa #smakinatalerzu
#wiemcojem #dobrejedzenie #jedzenie #obiadnasłodko #pomyslnaobiad #conaobiad #jabłka #drożdżowe #drożdże #przepis #wegetarianskie #wege #pysznieizdrowo #pysznejedzenie #smacznie #jakubabci #kuchniapolska #kuchniadomowa #jemwdomu #gotowanie #kulinaria #foodlover #omomom #smakidziecinstwa #kochamjeść #tolubię


Obiad w 20 minut? Na dodatek przepyszny i wyglądający efektownie?

Co kryje się pod tym zdjęciem i co potrzebujecie do przygotowania dania?
Makaron tagiatelle (lub inny, dowolny), pesto z suszonych pomidorów, świeży szpinak, oliwki, buratta.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy, dodajemy pesto, pokrojone oliwki i szpinak. Chwilę mieszamy, aż szpinak stanie się miękki.
Podajemy z burattą.

#buratta #tagiatelle #pasta #oliwki #kuchniadaagi #przepis #przepiskulinarny #wege #vegefood #vegefoodporn #smacznego #makaron #szpinak #spinach #lovespinach #pesto #conaobiad #chodźnaobiad #pasja #zmiłościdojedzenia #lovecooking #kochamgotować #kulinarnie #kulinarnienacodzień


Hejka! Widzicie co się dzieje za oknem? 🙉Trzeba przywołać wiosnę! 🌱💞

Kto chętny na lekką, kolorową sałatkę? 🥗

To świeża i odżywcza przekąska idealna na wzmocnienie naszego organizmu, w tym układu nerwowego 💚

Co mieści się w takiej miseczce szczęścia:
🥗 Garść młodych liści
🥗 Połowa pokrojonego jabłka ze skórką
🥗 1/2 szklanki odsączonej czarnej fasoli - można zastąpić każdymi strączkami
🥗 3 pokrojone rzodkiewki
🥗 Garść kiełków
🥗 Garść orzechów
🥗 Łyżka pestek dyni
🥗 Dressing: zmieszane 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka miodu lub innego słodzika, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu do smaku
🥗 Dla ozdoby dodatkowo jadalne płatki kwiatów

*Całość składników zmieszajcie ze sobą i polejcie dressingiem 💚

O swój układ nerwowy możecie zadbać dodatkowo dzięki roślinie zwanej Złocień maruna oraz Ginkgo Bilboa 💚

[Współpraca reklamowa] z @yango_pl

#salatka #sałatka #saladrecipe #saladideas #saladbowl #zdrowyprzepis #zdrowojem #zdroweodżywianie #zdroweodzywianie #fasola #jabłko #przekąska #przekaska #sezonowewarzywa #sezonowo #przepis #przepisy #kolorowonatalerzu #fitprzepisy #wiosennie #wiosnawdomu #wiosnawkuchni #układnerwowy #veganfood #weganskieprzepisy #weganskie #wege #bestofvegan


Szalone Zdrowe Naleśniki!🥞 tak nazywamy śniadanie #wegańskich mistrzów!

PRZEPIS
🔸 1 szklanka płatków owsianych
🔸 1/2 miarki czekoladowej odżywki białkowej @vivolife Vegan Protein
🔸 1 szklanka napoju roślinnego
🔸 1/2 dojrzałego banana
🔸 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
🔸 krem orzechowy, owoce

Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie dodaj 2 łyżki ciasta na patelnię, aby uformować 1 naleśnik. Smaż beztłuszczowo przez 2-3 minuty, następnie odwróć, i trzymaj na patelni jeszcze 1 minutę do zarumienienia. Gotowe naleśniki udekoruj ulubionym kremem orzechowym i owocami!

📸 @vivolife @healthycrazycool
#nalesniki #naleśniki #wegańskienaleśniki #naleśnikibezjajek #naleśnikibeznabiału #weganizm #weganskiejedzenie #nalesniki #naleśniki #weganskienalesniki #sniadaniemistrzow #zdrowesniadanie #słodkie


🐥🐰Dziś kolejna świąteczna inspiracja. Zobacz nasz przepis na 💚Zapiekankę z wędzonego tofu i szpinaku💚

💚Co będziesz potrzebować?
-Tofu wędzone LUNTER 👉1 opakowanie
-bułki pokrojone w kromki👉5 sztuk
-mleko 👉200 ml
-szpinak👉500g
-sól
-zmielony czarny pieprz
-drożdże 👉100g
-czosnek👉2 ząbki
-gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
1⃣ Wędzone tofu LUNTER pokrój w kostkę i wymieszaj z pokrojonymi w kromki bułkami.
2⃣ Zalej mlekiem, dodaj sól, zmielony czarny pieprz, drożdże, szpinak, wyciśnięty czosnek i gałkę muszkatołową. Wszystko mieszamy.
3⃣ Masę umieść mieść w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C.
4⃣ Podawaj z sałatą.
Smacznego!

#tofulunter #zapiekanka #tofuwedzone #wielkanocnystół #wielkanocneinspiracje #wielkanocne #przepisynaświęta #tofu #lunter #wiosna2023 #swietawielkanocne #pomyslnatofu #przepisyztofu #fleksitarianizm #weganskieswieta #wegetarianizm #wege #roslinniejemy #weganizmjestprosty #cojedzapolscyweganie #kuchniaroslinna #weganskie #dietaroslinna #weganskieprzepisy #zdrowadieta #fitprzepisy #zdroweświęta #święta2023


Ostatnie 3 dni WIOSENNEJ PROMOCJI 50% taniej na mój ebook Fit Przepisy 2023 - zawierający 120 prostych przepisów, każdy z wyliczoną kalorycznością. Przepisy z wykorzystaniem niedrogich produktów z Biedronki lub Lidla

Szczegóły w linku: fit-przepisy.edu.pl

Placki z cukinii i ziemniaków autorstwa @mindzia_foodlover 😍

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 jaja
  • 4 średnie ziemniaki
  • Sól /pieprz
  • 4 łyżki mąki orkiszowej jasnej (może być pszenna jeśli ktoś toleruje)
  • Ząbek czosnku
  • Ser feta 30g
  • Wegańska śmietana

Wykonanie:

  • Ziemniaki i cukinię zetrzeć na grubym oczku na tarce. Posolić i odstawic
  • Po ok. 10-15minutach oddusić z nadmiaru wody. Dodać mąkę, jaja, sól, pieprz, czosnek i pokrojony w bardzo drobną kostkę ser feta. Wymieszać
  • Smażyć na oleju z dwóch stron po ok minucie
    Gotowe!

Kaloryczność:

  • 800 kcal
  • 36g białko
  • 118g węglowodany
  • 21g tłuszcze

#plackizcukini #cukinia #kolacja #obiad #jemzdrowo #zdrowienatalerzu #wiemcojem #przepis #fotografiakulinarna #dietabezdiety #dietaprzeciwzapalna #endodieta #wege #endometrioza #dietawendometriozie #zdrowonieznaczynudno #lunch #pyszne #zdroweodżywianie #gotowanie #jedzenie #zdrowakuchnia #zdrowenawyki #zdrowejedzenie #zdrowystylżycia #foodporn #healthylifestyle #healthyfood #picoftheday


Paximadia - grecka wersja biscotti. Pomarańczowe wege ciasteczka z migdałami, oliwą, sezamem.
Kto się domyśla, jak przez przypadek udało mi się zrobić zielone ciastka?
PRZEPIS
🍊SKŁADNIKI

  • 250 g mąki
  • 90 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g uprażonych migdałów
  • 130 ml soku z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 - 2 pomarańczy
  • 130 ml oliwy
  • 2 - 3 łyżki ziaren sezamu
  • szczypta soli
    🍊WYKONANIE
  1. Do misy miksera wlewamy oliwę i wsypujemy cukier, mieszamy.
  2. W osobnej misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia.
  3. Do soku z pomarańczy dodajemy sodę, mieszamy i wlewamy do misy z oliwą i cukrem.
  4. Dodajemy mąkę z dodatkami, uprażone i grubo posiekane migdały oraz otartą skórkę z pomarańczy.
  5. Wszystko mieszamy, ciasto powinno być gęste, ale nie za bardzo.
  6. Przekładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i formujemy dwa wałki.
  7. Wałki lekko rozpłaszczamy na grubość około 2 cm i obsypujemy ziarnami sezamu, lekko je dociskając.
  8. Przekładamy wałki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C.
  9. Pieczemy około 25 minut z termoobiegiem.
  10. Wyjmujemy blachę z piekarnika i odstawiamy na kilka minut.
  11. Podpieczone wałki ciasta kroimy po skosie na kawałki i układamy obok siebie na blasze.
  12. Wstawiamy blachę z ciastkami z powrotem do piekarnika na około 10 - 12 minut.
  13. Jeżeli chcemy aby ciastka były twardsze, wówczas pieczemy nieco dłużej.
  14. Wyjmujemy blachę z piekarnika, studzimy

🍊A jak przez przypadek przygotować ciasteczka w kolorze zielonym? Wystarczy dodać do ciasta sok z krwistoczerwonych pomarańczy zamiast pomarańczowych... potem dzieje się magia ;-)

Przepis z książki „Kalimera. Grecka kuchnia radości - Dionisios Sturis

#biscotti #pomarańcze #migdały #słodkości #deser #ciastka #krucheciasteczka #krucheciasto #dokawyidealne #dokawy #oliwa #przepisnaciastka #kuchniagrecka #paximadia #domowewypieki #domowacukiernia #przepisykulinarne #zrobionewdomu #slodkoscipysznosci #domowapiekarnia #słodkości #fotografiakulinarna #pysznewypieki #łatweprzepisy #greckiesmaki #greckiejedzenie #oliwazoliwek #ciasteczko #kalimera #cantuccini #weganskieprzepisy


🤎🤍BERLISO CHOCO VEGE🤍🤎

🤍SKŁADNIKI (2 porcje):
-100g ryżu
-100ml napoju roślinnego / mleka + 100ml wody (w razie potrzeby można dodać odrobinę więcej wody lub mleka)
-ziarna wanilii
-2 łyżki erytrytolu lub ksylitolu
-pół budyniu czekoladowego bez cukru
-50g czekolady deserowej
-szklanka napoju roślinnego / mleka
-2 łyżki erytrytolu/ksylitolu

🤍DODATKI:
-praliny NUTLOVE
-sos czekoladowy NUTLOVE

🤍WYKONANIE:
Ryż gotujemy na mleku i wodzie z dodatkiem wanilii oraz słodzika. Co jakiś czas mieszamy, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.

Budyń rozpuszczamy w połowie szklanki zimnego mleka wraz z słodzikiem i pokruszoną czekoladą. W garnku zagotowujemy resztę mleka i wlewamy do tego rozpuszczony budyń. Wyłączamy ogień i mieszamy.

Do pucharków nakładamy ryż i na wierzch budyń. Po przestudzeniu wkładamy do lodówki na 30min.

Smacznego!🤍🤎

Przepis przygotowała @apricot_smile 🫶🏽


Ostatnie 5 dni WIOSENNEJ PROMOCJI 50% taniej na mój ebook Fit Przepisy 2023 - zawierający 120 prostych przepisów, każdy z wyliczoną kalorycznością. Przepisy z wykorzystaniem niedrogich produktów z Biedronki lub Lidla

Szczegóły w linku: fit-przepisy.edu.pl

Dzisiaj przepyszny przepis na sałatkę z tortellini autorstwa @_arbuzowa 😍

Składniki:

  • 20g rukoli
  • 60g tortellini
  • 60g papryki
  • 50g cukinii
  • 50g ogórka
  • 30g mozzarelli
  • łyżeczka oleju
  • sos czosnkowy: 3 łyżki jogurtu, 2 ząbki czosnku, łyżeczka majonezu vege, pieprz, sól
  • 5g nasion słonecznika

Wykonanie:

  • Ugotuj tortellini.
  • W międzyczasie podpraż nasiona słonecznika na suchej patelni, a następnie rozgrzej na niej olej i podsmaż pokrojoną w cienkie plastry cukinię.
  • Do miseczki dodaj rukolę, ugotowany makaron, warzywa pokrojone w kostkę, mozzarellę, sos czosnkowy i dokładnie wymieszaj.
  • Posyp słonecznikiem.
    Gotowe!

Kaloryczność:

  • 512 kcal
  • 22g białko
  • 23g tłuszcze
  • 55g węglowodany

#zdroweprzepisy #zdrowystylzycia #jemzdrowo #zdrowojem #jem #zdrowo #zdrowe #zdrowie #redukcja #odchudzanie #kalorie #zdroweodżywianie #dietetyczneprzepisy #dietetyk #zakupy #zdrowezakupy #zdrowejedzenie #dieta #zdrowadieta #fitprzepisy #obiad #kolacja #przepis #warzywa #owoce #przepisy #sałatka #tortellini #dinner #lunch


ZOBACZ KONIECZNIE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wege przepisy na obiad, kolację i śniadanie. Pomysły na wegańskie dania z 29.03.2023 - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski
Dodaj ogłoszenie